Turecko a Rusko začali spoločne hliadkovať na severe Sýrie

Rusko a Turecko dnes začali spoločne hliadkovať na severovýchode Sýrie pri tureckých hraniciach, oznámilo turecké ministerstvo obrany na twitteri. Hliadky dohodli Moskva a Ankara 22. októbra a podľa tureckých médií majú siahať do sýrskeho vnútrozemia až do hĺbky 10 kilometrov od tureckej hranice.

01.11.2019 11:43
debata (13)

Agentúra AP uviedla, že podľa utorkového oznámenia tureckej armády nemajú zahŕňať mesto Kámišlí. Východne od neho vo štvrtok začali opäť hliadkovať americkí vojaci.

Zmyslom rusko-tureckých hliadok je zabezpečiť, že sa k hranici nevrátia oddiely sýrskych Kurdov, ktorí sa museli v rámci dohody Moskvy a Ankary z tejto línie stiahnuť. Rusko-turecká dohoda zastavila tureckú ofenzívu, ktorá začala 9. októbra.

Kurdské milície YPG ako súčasť arabsko-kurdskej koalície SDF v predchádzajúcich rokoch významne prispeli k porážke teroristickej organizácie Islamský štát (IS), proti ktorému bojovali spolu s USA. Washington ale svoje jednotky zo severovýchodu Sýrie začiatkom októbra stiahol a Ankara začala v regióne vojenskú operáciu, pretože považuje YPG za teroristov.

Na severovýchode Sýrie chce turecká vláda zriadiť zónu, do ktorej chce z Turecka premiestniť veľkú časť z 3,6 milióna sýrskych utečencov. Cieľom Ankary je najmä obmedziť vplyv sýrskych Kurdov pri svojich hraniciach, na ktorých druhej strane v juhovýchodnom Turecku žije početná kurdská menšina a operujú tam kurdskí separatisti.

Turecký denník Daily Sabah dnes napísal, že v Ankare je dnes očakávaná ruská vojenská delegácia, ktorá má s tureckým armádnym velením ďalej rokovať o taktických a technických záležitostiach spoločných hliadok.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #Turecko #vojna v Sýrii