Decembrový klimatický summit sa bude konať v Madride

Výročná svetová klimatická konferencia OSN sa budúci mesiac uskutoční v španielskej metropole Madrid po tom, ako Čile odrieklo organizáciu podujatia vzhľadom na pokračujúce občianske nepokoje v juhoamerickej krajine. Oznámil to v piatok klimatický sekretariát OSN.

01.11.2019 18:00
debata (20)

Výkonná tajomníčka Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC) Patricia Espinosová v krátkom stanovisku uviedla, že svetová organizácia prijala ponuku Španielska na hosťovanie 25. Konferencie OSN o zmene klímy (COP 25) v dňoch 2. – 13. decembra.

Čilský prezident Sebastián Piňera v stredu oznámil, že jeho krajina musí zrušiť organizáciu obchodného summitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) naplánovaného na 16. a 17. novembra, ako aj spomínanú klimatickú konferenciu, ktorá sa mala konať v Santiagu.

Čilská vláda sa musí vzhľadom na pokračujúce masové protesty sústreďovať na upokojenie situácie a vypracovanie reforiem, vysvetlil Piňera. Čile otriasli v uplynulých týždňoch najhoršie občianske nepokoje za celé desaťročia. Demonštrácie prerástli do násilia, ktoré si vyžiadalo najmenej 20 obetí na životoch. Protestujúci sa búria proti nerovnosti, nízkym platom, slabým dôchodkom, nedostatku možností na vzdelávanie či proti korupcii.

Každoročná konferencia zameraná na presadzovanie klimatických dohovorov OSN sa konala naposledy v poľských Katoviciach. Zišlo sa vtedy na nej viac než 20.000 účastníkov vrátane mnohých prezidentov a premiérov.

COP25 sa pôvodne mala konať v Brazílii, avšak vlani v novembri, iba dva mesiace po oznámení miesta podujatia, vtedajší novozvolený prezident Jair Bolsonaro od tohto záväzku odstúpil, čo odôvodnil zmenou vlády a rozpočtovými obmedzeniami.

Medzi možnými očakávanými náhradnými lokalitami namiesto Čile sa spomínal najmä nemecký Bonn, kde sídli sekretariát UNFCCC. A hoci sa bude COP25 konať v inej krajine, Čile bude konferencii predsedať. Rovnaká situácia nastala v roku 2017, keď sa summit uskutočnil v Bonne, ale predsedalo mu Fidži.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #klimatický summit OSN