Všetkých 39 mŕtvych z kamiónu pochádzalo z Vietnamu

Všetkých 39 ľudí, ktorých našli mŕtvych v návese kamiónu odstaveného na juhovýchode Anglicka, pochádzalo z Vietnamu. Oznámila to v piatok polícia v grófstve Essex s tým, že je v súčasnosti v "priamom kontakte s viacerými rodinami vo Vietname a Spojenom kráľovstve" aj vietnamskou vládou.

01.11.2019 21:34 , aktualizované: 02.11.2019 08:56
debata (9)

„V súčasnosti veríme, že obete sú občanmi Vietnamu, a sme v kontakte s vietnamskou vládou,“ uviedol námestník náčelníka polície Tim Smith.

Vietnamské veľvyslanectvo v Londýne vyjadrilo hlboký zármutok a úprimnú sústrasť rodinám obetí. Ako ďalej uviedlo, „konkrétne identity obetí je ešte stále potrebné určiť a potvrdiť relevantnými úradmi vo Vietname a Spojenom kráľovstve“.

Posun vo vyšetrovaní prišiel po tom, čo sa úradom ozvalo viacero vietnamských rodín, ktoré sa obávali, že sú medzi mŕtvymi ich príbuzní.

V Írsku a Vietname zadržali troch ľudí

Írska polícia v piatok zadržala dvadsaťtriročného muža podozrivého z podielu na smrti 39 migrantov. Britská polícia už začala konanie v snahe o jeho vydanie, informovali v piatok miestne médiá. Dvoch mužov v súvislosti s týmto prípadom zadržala polícia tiež v piatok vo Vietname.

„Polícia z Essexu začala vydávaciu procedúru, aby zadržaného dostala do Spojeného kráľovstva,“ uviedli policajti na twitteri. Podozrivého Eamonna Harrisona zadržali v írskom hlavnom meste Dubline na základe európskeho zatykača. Mladý muž čelí obvineniu zo zabitia v 39 prípadoch, z obchodovania s ľuďmi a z porušenia imigračných zákonov.

Harrison podľa írskej stanice RTÉ doviezol do prístavu Zeebrugge v Belgicku ťahač, ktorý sa neskôr dostal cez Írsko do Británie a ktorý vyzdvihol v anglickom prístave chladiarenský kontajner s 39 ľuďmi. Kontajner samotný putoval podľa polície priamo z Belgicka na juhovýchod Anglicka.

Britská polícia naďalej pátra po Ronanovi a Christopherovi Hughesových, bratoch vo veku 40 a 34 rokov, ktorých podozrieva z podielu na smrti 39 ľudí z kamiónu. Dnes ich svedectvo označila za kľúčové a vyzvala ich, aby sa prihlásili. S jedným z nich pritom polícia už hovorila telefonicky.

Dve osoby dnes v súvislosti s tragickou smrťou 39 migrantov zadržala tiež vietnamská polícia v provincii Ha Tinh. Podozrieva ich z pašovania ľudí.

Obvinenie si tento týždeň vypočul vodič kamiónu, v ktorého návese sa 39 mŕtvych našlo. Dvadsaťtriročný Maurice Robinson pochádza zo Severného Írska. Ďalších troch podozrivých polícia prepustila v uplynulých dňoch na kauciu.

Kamión s chladiarenským návesom, v ktorom bolo 31 mŕtvol mužov a osem mŕtvych žien, objavili minulý týždeň v noci z utorka na stredu v priemyselnom parku Waterglade v juhoanglickom meste Grays. Do Veľkej Británie sa dostal cez anglický prístav Purfleet, kam sa preplavil trajektom z belgického Zeebrugge.

Minulý týždeň britská polícia uviedla, že mŕtvi boli zrejme čínskymi občanmi. Postupne sa ale začali v médiách hlásiť rodiny z Vietnamu, ktorým chýbali ich blízkych.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Vietnam #migranti