Extrémne počasie si vo Veľkej Británii vyžiadalo jednu obeť

Extrémne počasie sprevádzané silným vetrom a silnými zrážkami, ktoré cez víkend postihlo veľkú časť Veľkej Británie, si vyžiadalo najmenej jednu obeť. Informovala o tom agentúra AP a BBC.

03.11.2019 11:30
počasie, vietor, strom, USA Foto: ,
Extrémne počasie sprevádzané silným vetrom a silnými zrážkami cez víkend postihlo veľkú časť Veľkej Británie. Ilustračné foto.
debata (1)

V obci Verwood na juhu Anglicka zabil 60-ročnú ženu padajúci strom. Z viacerých miest hlásia zničené autá a odfúknuté strechy budov. V juhoanglickom pobrežnom meste Swanage dokonca vietor vytrhol zo základov a odvial obrovský drevený dom, ktorý slúžil ako skladisko, a ten pristál na streche na vozovke, kde zablokoval dopravu.

Na severe Škótska bol problémom najmä silný dážď, v južnom Anglicku a vo Walese okrem zrážok „úradoval“ aj silný nárazový vietor, ktorý výrazne skomplikoval aj situáciu v lodnej a železničnej doprave. V sobotu si vyžiadal okrem iného úplné zrušenie lodnej dopravy medzi anglickým Doverom a francúzskym Calais. Ide pritom o hlavné námorné spojenie medzi Britskými ostrovmi a kontinentálnou Európou.

Dôvodom niekoľkohodinového zastavenia premávky bolo to, že silný vietor neumožňoval lodiam vplávať do doverského prístavu ani opustiť ho.

Na mnohých miestach bola zastavená aj železničná doprava po tom, čo na trate popadali stromy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Veľká Británia #vietor #úmrtie #extrémne počasie