V indickom hlavnom meste začalo platiť obmedzenie používania áut

V indickom hlavnom meste Naí Dillí začalo v pondelok platiť obmedzenie používania súkromných áut, ktorého cieľom je zmierniť znečistenie ovzdušia. Automobily na benzín, naftu i zemný plyn môžu v meste jazdiť len v určité dni, a to podľa toho či sa ich evidenčné číslo vozidla (EČV) končí párnym alebo nepárnym číslom. Opatrenie bude platiť do 15. novembra, s výnimkou nedele. V prípade porušenia nariadenia hrozí vodičom pokuta 4000 indických rupií (v prepočte 50 eur).

04.11.2019 11:57
India / znečistenie / Foto: ,
Policajtka v Naí Dillí kontroluje premávku potom, ako začalo platiť obmedzenie používania súkromných áut v meste, 4. november 2019
debata (1)

Systém párnych a nepárnych EČV v hlavnom meste predstavili v roku 2016 a uplatnili ho aj o rok neskôr, ale či reálne pomáha pri zmenšení znečistenia ovzdušia, nie je jasné. V minulosti však podobné opatrenia zmiernili dopravné zápchy. Podľa úradov budú cesty počas obmedzení každý deň prázdnejšie o takmer 1,2 milióna registrovaných vozidiel.

Naí Dillí v súčasnosti bojuje s vážnym znečistením vzduchu. Úroveň prachových častíc PM2,5 v ovzduší je podľa meraní až deväťnásobne vyššia ako odporúča Svetová zdravotnícka organizácia. Pre zhoršujúcu sa kvalitu vzduchu, ktorá zvyšuje riziko vzniku respiračných ochorení, úrady nariadili obyvateľom, aby zostali doma a zdržali sa akejkoľvek fyzickej aktivity. Školy sú v meste do utorka zavreté, pričom toto opatrenie zrejme predĺžia až do piatka.

Znečistenie ovzdušia v Naí Díllí obyčajne v novembri dosahuje vrchol v dôsledku kombinácie smogu z ohňostrojov, ktoré sa zapaľujú počas hinduistického sviatku Díválí, a dymu zo spaľovania poľnohospodárskych polí v susedných štátoch. Ku smogu prispievajú aj prach zo stavieb a priemyselné emisie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #dopravné obmedzenia #India