V Mali prišiel o život vysokopostavený veliteľ džihádistickej organizácie

Francúzski vojaci dislokovaní v rámci svojej misie v africkom štáte Mali zlikvidovali duchovného vodcu džihádistickej Skupiny na podporu islamu a moslimov (GSIM), napojenej na teroristickú organizáciu al-Káida.

06.11.2019 10:40
debata

Ako informovala agentúra AFP, zabitým džihádistom je pôvodom Maročan abú Abdurrahmán Maghribí, alias Alí Majšú.

Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová podľa AFP uviedla, že k jeho likvidácii došlo v noci na 9. októbra na území Mali. Spresnila, že francúzski vojaci svoju operáciu podnikli v súčinnosti s malijskými bezpečnostnými zložkami a s americkou podporou.

Alí Majšú bol druhým najhľadanejším teroristom v oblasti afrického Sahelu, pričom po ňom pátrali aj Spojené štáty, dodala Parlyová. Podľa jej slov sa Alí Majšú pridal k teroristickej sieti al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM) v roku 2012, pričom v jej štruktúrach zastával post duchovného vodcu. Následne sa v roku 2017 spoločne s vplyvným islamistom Ijádom Aghom Ghálím angažoval pri zakladaní GSIM.

GSIM sa prihlásila k zodpovednosti za nedávne útoky na príslušníkov malijských ozbrojených síl, ktoré sa odohrali v lokalitách Boulkessy a Mondoro a vyžiadali si životy 40 vojakov vládnych síl. GSIM tiež prevzala zodpovednosť za atentát v metropole Ouagadougou z marca 2018, keď zahynulo osem ľudí.

Al-Káida bola aj za teroristickými útokmi, ktoré sa v Ouagadougou odohrali v rokoch 2016 (30 mŕtvych) a 2017 (19 mŕtvych). AFP pripomenula, že Alí Majšú sa stal druhým najvýznamnejším vodcom GSIM zabitým tento rok – prvým bol Alžírčan Džamál Úkášá, alias Jahjá abú Hamám, ktorý prišiel o život vo februári.

Správa o smrti ďalšieho džihádistického veliteľa sa objavila len niekoľko dní po tom, ako na severovýchode Mali pri výbuchu nastraženej nálože zahynul francúzsky vojak Ronan Pointeau. K tomuto útoku sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát na Veľkej Sahare (EIGS), ktorá prebrala zodpovednosť i za útok na vojenskú základňu z minulého piatka. Zahynulo pri ňom 49 malijských vojakov.

Francúzski vojaci pôsobia v oblasti Sahelu od roku 2014, a to v rámci operácie Barkhane zameranej proti džihádistickým si­lám.

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #Mali #džihád #al-Káida