Lavrov nesúhlasí s odobratím akreditácií zahraničným médiám pôsobiacich v Rusku

Ruské ministerstvo zahraničných vecí nepodporuje návrh na odobratie akreditácií zahraničným médiám, ktoré informovali o protestoch za slobodné voľby konaných počas leta v Moskve. Na konferencii o slobode médií usporiadanej v Moskve Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) to v stredu podľa tlačovej agentúry Interfax uviedol šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

06.11.2019 12:13
Sergej Lavrov Foto: ,
Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov
debata (2)

Odobratie akreditácie najviac hrozilo nemeckej rozhlasovej stanici Deutsche Welle (DW). Lavrov v stredu uviedol, že hovorkyňa jeho rezortu Marija Zacharovová sa stretla s predstaviteľom DW, ktorý „pripustil“, že postup redakcie „vo všeobecnosti nebol príliš korektný vo svetle udalostí, ktoré sa v tom čase odohrávali v Moskve“.

Ruský minister v stredu vo svojom príspevku na konferencii OBSE upozornil, že „jedna vec“ je o podujatiach informovať, zatiaľ čo iná vec je ich príprava. Podľa jeho názoru sa ruská redakcia DW fakticky podieľala „na príprave týchto nepovolených protestných akcií, podnecovala ľudí (na účasť) alebo ich dokonca na ne pozývala“.

Lavrov podľa Interfaxu poznamenal, že v tomto nespočíva úloha médií. Zdôraznil však, že si nemyslí, že by bolo potrebné zaviesť akékoľvek obmedzenia voči DW.

Výhrady voči nemeckej stanici vyjadrilo ruské ministerstvo zahraničných už v auguste, bezprostredne po „incidente“, ktorý súvisel s letnými demonštráciami v Moskve, kde desaťtisíce ľudí opakovane protestovali proti vyradeniu opozičných kandidátov z komunálnych volieb.

Terčom kritiky ruského rezortu diplomacie bolo vtedy aj veľvyslanectvo Spojených štátov v Moskve za to, že na sociálnych sieťach zverejnilo trasu jedného z pochodov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #médiá #akreditácia #Sergej Lavrov