Na okraji Paríža sa začala evakuácia táborov s vyše 1000 utečencami

Francúzski policajti dnes ráno začali evakuovať utečencov z provizórnych táborov na severovýchode Paríža a z departementu Seine-Saint-Denis pri metropole. Do nových príbytkov má byť prevezených 1 200 až 1 300 ľudí, mesto na operáciu vyčlenilo 600 policajtov. Agentúra AFP hovorí o najväčšiu evakuačnú akciu v metropole za posledný rok. Na mieste sú podľa francúzskych médií policajný prefekt aj parížska starostka Anne Hidalgová.

07.11.2019 08:05
debata (14)

Ľudia, ktorí majú za sebou niekoľko mesiacov života v stanoch, sa majú premiestniť do telocviční alebo prijímacích centier.

Minister vnútra Christophe Castaner v stredu ohlásil, že plánuje do konca roka utečenecké stanové tábory na severovýchode Paríža vypratať.

K miestu boli ráno pristavené autobusy. Televízia BFMTV informovala, že v táboroch žijú hlavne muži, ale vidieť bolo tiež niekoľko žien s deťmi. Väčšina z utečencov je zo Somálska, Afganistanu, Eritrey a Čadu.

Parížsky prefekt Didier Lallement dnes ráno vyhlásil, že plánuje vydať výnos, ktorým zakáže obnovenie táborov. „Nemôžem trpieť takto nebezpečnú situáciu, nielen kvôli tým ľuďom, ale aj kvôli automobilistom. Nemôže to už tak pokračovať,“ povedal Lallement.

Vypratanie všetkých nelegálnych táborov sa dnes nestihne, policajti budú stany postupne odstraňovať a dohliadať na presun utečencov.

Medzi ľuďmi, ktorí stáli v rade na autobus, bola aj tridsaťdvaročná Awa z Pobrežia Slonoviny, ktorá prebývala v stane pri Porte de la Chapelle od svojho príchodu do Francúzska pred rokom. Odvtedy nemala pevnú strechu nad hlavou. „Prší, je zima. Neviem, kam idem, ale idem tam rada, pretože dnes budem pod strechou,“ povedala novinárom pred nástupom do autobusu.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #utečenci #migranti #utečenecký tábor