OSN: Ľudský život nie je náhradná súčiastka do auta

Ľudský život nie je náhradná súčiastka do auta. Týmto konštatovaním OSN zdôraznila tému Svetového dňa spomienky na obete dopravných nehôd, ktorý pripadá na tretiu novembrovú nedeľu. V roku 2019 je ňou 17. november.

17.11.2019 13:51
debata

Denne na cestách zomiera takmer 3500 ľudí. Zranenia rôzneho druhu utrpia milióny ďalších osôb. Chodci, cyklisti, motocyklisti či chodci – označovaní spoločným pojmom „zraniteľní účastníci cestnej premávky“ – predstavujú polovicu obetí dopravných nehôd na svete, uviedla OSN na svojej webovej stránke.

Celoštátne spomienkové bohoslužby za účasti príslušníkov záchranných zborov a zásahových zložiek Slovenskej republiky na nedeľu ráno v evanjelickom kostole v Liptovskom Mikuláši avizovala evanjelická cirkev augsburského vyznania v Liptovskom Mikuláši na svojom webe.

Odvtedy ako Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) v roku 2005 schválilo v rezolúcii A/RES/60/5 Svetový deň spomienky na obete dopravných nehôd, sa konajú podujatia počas tretej novembrovej nedele na celom svete.

Tento deň sa napokon stal významnou udalosťou v tom zmysle, že podnecuje k zvýšenému úsiliu na zlepšenie bezpečnosti cestnej premávky.

Dopravné nehody okrem ľudských tragédií majú negatívne dosahy na ekonomické a sociálne podmienky v každej krajine i spoločnosti. Popri tom cieľom tohto svetového dňa je upozorniť aj na prácu všetkých, čo sa podieľajú na odstraňovaní následkov dopravných nehôd a poskytujú rôzne formy pomoci aj pozostalým. Zároveň však treba poukazovať aj na nezodpovedné správanie na niektorých účastníkov cestnej premávky.

Podľa Situačnej správy o bezpečnosti cestnej premávky vo svete Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) za rok 2018 sa počet úmrtí v dôsledku dopravných nehôd naďalej pravidelne zvyšuje a v roku 2016 predstavoval 1,35 milióna ľudí.

Na svete sa motorkári predstavujú s 23 percentami najvyššie percento zo všetkých úmrtí pri dopravnej nehode, chodci a cyklisti predstavujú 22 a štyri percentá z celkového počtu úmrtí pri dopravnej nehode.

Situačná správa o bezpečnosti cestnej premávky vo svete sa opiera o výsledky analýz údajov zozbieraných v 180 krajinách. Predstavuje oficiálny nástroj v rámci Desaťročia bezpečnosti cestnej premávky 2011–20.

Vo vekovej kategórii 5–29 rokov tvoria následky dopravných nehôd prvú príčinu úmrtia a počtom prevyšujú úmrtia na infekciu HIV/AIDS, tuberkulózu či hnačkové ochorenia dohromady. Preto sa javí ako nevyhnutné upraviť súčasný program ochrany zdravia detí a dospievajúcich, v ktorom sa doposiaľ zanedbávala oblasť bezpečnosti cestnej premávky, uviedla OSN.

Európsky parlament 27. septembra 2011 v Štrasburgu schválil dokument s názvom Bezpečnosť európskej cestnej premávky.

Spôsoby, ako si pripomenúť tých, ktorých život vyhasol na cestách, je viacero – napríklad náboženskými alebo občianskymi obradmi, zapálením sviečky či vyhotovením plagátov s menami obetí.

Valné zhromaždenie OSN na 38. plenárnom zasadnutí 26. októbra 2005 vyzvalo v rezolúcii A/RES/60/5 členské štáty i celé medzinárodné spoločenstvo, aby si každoročne tretiu novembrovú nedeľu pripomínalo ako Svetový deň pamiatky na obete dopravných nehôd.

Prvýkrát si pamiatku obetí dopravných nehôd pripomenuli v roku 1993 v Británii z iniciatívy organizácie RoadPeace. Odvtedy na všetkých, čo zahynuli po strete s dopravným prostriedkom, spomínajú mimovládne organizácie spolu s verejnosťou, predstaviteľmi cirkví a neraz aj členmi vlády vo viacerých štátoch sveta.

debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #autonehoda