Warmbierovci, ktorých syn zomrel po uväznení v KĽDR, budú mariť Kimovo podnikanie

Rodičia amerického študenta, ktorý zomrel po pobyte vo väzení v Severnej Kórei, hodlajú hľadať nelegálne majetok KĽDR vo svete a dosiahnuť, aby sa táto ázijská krajina zodpovedala za porušovanie ľudských práv.

22.11.2019 09:44
Warmbierovci, Otto Warmbier, KĽDR Foto:
Fred Warmbier (vpravo) so svojou manželkou Cindy . Oznamujú, že hodlajú Severnú Kóreu priviesť k zodpovednosti za smrť ich syna a porušovanie ľudských práv a budú hľadať jej nelegálny majetok po celom svete,
debata (8)
Fred a Cindy Warmbierovci to dnes povedali na tlačovej konferencii v Soule. Ich syna Otta v roku 2016 zadržali v KĽDR a odsúdeli na 15 rokov nútených prác. Do USA ho vrátili po 17 mesiacoch v bezvedomí a krátko potom zomrel.

Warmbierovci tiež povedali, že by administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa mala na problém s nedodržiavaním ľudských práv v KĽDR upozorňovať pri svojom terajšom úsilí o rozhovory s Pchjongjangom.

„Hodlám Severnú Kóreu priviesť k zodpovednosti a hľadať jej majetok po celom svete,“ povedal Fred Warmbier. Warmierovci tvrdia, že ich syna v KĽDR mučili, pretože sa vrátil do USA so závažným poškodením mozgu. Odsúdený bol za pokus o krádež propagandistického plagátu v hoteli.

KĽDR zlé zaobchádzanie s Američanom popiera a považuje sa v jeho prípade sama za obeť ohováračskej kampane Washingtonu a Soulu. Vlani v decembri americký sudca nariadil, aby KĽDR zaplatila za Warmierovu smrť odškodné 500 miliónov dolárov a Pchjongjang tento rok vystavil USA účet za zdravotnú starostlivosť o študenta na dva milióny dolárov.

Prvým krokom Warmbierovcov v pátraní po majetku KĽDR má byť hostel prevádzkovaný na severokórejskom veľvyslanectve v Berlíne. Chcú dosiahnuť jeho zatvorene. V pláne majú vyhľadať aj ďalšie podobné zariadenia v Európe. Ich cieľom je tlačiť vlády k dodržiavaniu sankcií proti Pchjongjangu. „Nemôžeme sa vzdať, nemôžeme ich (Severokórejčanov) nechať prekĺznuť. Musíme bojovať všetkými silami,“ mieni Cindy Warmbierová.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Otto Warmbier