Jakeša a Štrougala obvinili za mŕtvych na hraniciach

Prichádza po 30 rokoch spravodlivosť? Alebo ide už len o symbolické gesto, ktoré tri dekády po nežnej revolúcii bude spoločnosť skôr iritovať? Agentúra ČTK informovala, že policajný Úrad dokumentácie a vyšetrovania zločinov komunizmu začal stíhanie bývalého generálneho tajomníka ÚV Komunistickej strany Československa Milouša Jakeša (97), expremiéra Lubomíra Štrougala (95) a niekdajšieho ministra vnútra Vratislava Vajnara (89). Štátny zástupca Jan Lelek podľa Českého rozhlasu uviedol, že to súvisí so zásahmi bezpečnostných zložiek na hraniciach socialistického Československa.

26.11.2019 12:11
debata (642)
Lubomír Štrougal (vľavo) a Milouš Jakeš v roku... Foto: Jan Hrouda / Profimedia
Lubomír Štrougal (vľavo) a Milouš Jakeš v roku 2004. Lubomír Štrougal (vľavo) a Milouš Jakeš v roku 2004.

Stíhanie vyplynulo zo spolupráce s nemeckými orgánmi a z preskúmania nových dokumentov v archívoch. Týka sa minimálne deviatich mŕtvych, ktorých v rokoch 1976 až 1989 na hraniciach zastrelili alebo ich zabili psy . Ide o obdobie, keď aj komunistický režim uznával Medzinárodný pakt o občianskych a politických právach, podľa ktorého ľudia mali mať právo slobodne opustiť svoju vlasť.

"Samozrejme, určité morálne opodstatnenie tento krok má. Myslím si však, že robiť niečo také 30 rokov po revolúcii je trocha neskoro,“ reagoval pre Pravdu český politológ Jiří Pehe. ČTK uviedla, že všetkých troch bývalých komunistických pohlavárov stíha polícia na slobode. V prípade dokázania viny hrozia Jakešovi, Štrougalovi a Vajnarovi tresty od dvoch do desiatich rokov. Malo by ísť o trestné činy, ktoré sú nepremlčateľné.

Vedeli, čo sa deje

"Boli si vedomí toho, že na štátnych hraniciach Československej socialistickej republiky dochádza k používaniu strelných zbraní zo strany príslušníkov Pohraničnej stráže proti osobám, ktoré sa štátnu hranicu snažili neoprávnene prekročiť za účelom opustiť Československú socialistickú republiku. Napriek tomu, že boli v pozíciách vedúcich predstaviteľov republiky, neprijali žiadne opatrenie, ktorým by používaniu strelných zbraní zabránili,“ citovala ČTK Leleka.

"Takéto kroky mali prísť v prvých rokoch po revolúcii. Vtedy to mohlo mať dosah na spoločnosť, ktorý by mohol byť očisťujúci, keby sme sa vedeli porátať s najvyššími prominentmi bývalého režimu. Dnes je to skôr morálne gesto, ktoré príliš veľa ľudí ani neosloví. Alebo nejakú mlčiacu väčšinu dokonca bude iritovať, lebo je to príliš malý krok, ktorý prišiel príliš neskoro,“ povedal Pehe.

Podľa riaditeľa New York University v Prahe bolo tridsať rokov po revolúcii tak trochu schizofrenických. "Na jednej strane sme prijali lustračné zákony a legislatívu o zločinnosti komunistického režimu, na strane druhej ďalej existovala komunistická strana a ľudia z najvyšších poschodí režimu sa nikdy nemuseli zodpovedať,“ pripomenul Pehe.

Jakeš bol generálnym tajomníkom ÚV KSČ v rokoch 1987 až 1989. O pozíciu prišiel 24. novembra 1989. Štrougal riadil československú vládu od roku 1970 do roku 1988. Vajnar zastával funkciu ministra vnútra v rokoch 1983 až 1988.

Obvinenie troch potentátov bývalého režimu vychádza podľa Lidových novín z trestného oznámenia Platformy európskej pamäti a svedomia podaného pred dvoma rokmi. Je to organizácia zaoberajúca sa zločinmi totalitných režimov. Prispeli k tomu aj nemecké úrady. Polícia v Bavorsku vyšetruje bývalých členov Ústredného výboru KSČ a príslušníkov Pohraničnej stráže v prípadoch vrážd štyroch občanov vtedajšej Nemeckej demokratickej republiky, ktorí sa pokúsili dostať do Nemeckej spolkovej republiky a Rakúska.

Zločinné konanie

"Obvinenie prišlo 30 rokov po demokratickej transformácii Československa a potom Česka a Slovenska. Otázkou je, prečo to trvalo tri dekády. Buď na to neexistovala politická vôľa, alebo sa nejako zásadne zmenil právny výklad, čomu celkom neverím. Či ide len o nejaký pokus, lebo aj keď štátne zastupiteľstvo začalo stíhanie, nevie garantovať výsledok procesu. Priestor pre takéto obvinenie tu existoval dávno. Svedčia o tom napríklad podobné prípady z bývalej NDR. Teraz hovoríme o ľuďoch, ktorí majú aj viac ako 90 rokov. Uvidíme, či sa bude dať tento proces doviesť do konca,“ povedal pre Pravdu politológ Ladislav Cabada z Metropolitnej univerzity v Prahe.

Na obvinenie už reagoval Vojtěch Filip, predseda KSČM. Označil ho za snahu pravicovej opozície, ale uviedol, že je na stíhaných, aby sa s tým vyrovnali.

"Bude zaujímavé sledovať, ako sa k obvineniu postavia súčasní kľúčoví politickí aktéri. Keď budem hovoriť za seba, tak áno, dá sa povedať, že lepšie, že k tomu došlo neskoro, ako keby sa to nemalo stať vôbec. Nejde o to, že niekto chce dostať do väzenia 90-ročného človeka. Podstatné je, aby sme mali rozhodnutie nejakej rešpektovanej súdnej inštitúcie, že nešlo len o nemorálne konanie. Ale, že činy obvinených boli vo svojej podstate zločinné a že porušovali bežné právne normy,“ uviedol Cabada.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

642 debata chyba
Viac na túto tému: #obvinenie #Miloš Jakeš #Lubomír Štrougal