Pri protestoch v Iráne zatkli viac ako 7000 ľudí

Irán začína priznávať rozsah nedávnych protestov, ktoré sa konali po celej krajine. Jeden z poslancov uviedol, že zatknutých bolo viac ako 7000 osôb, informovala v stredu agentúra AP.

27.11.2019 10:29 , aktualizované: 11:39
debata (28)

Vyjadrenie Hosejna Nakvího Hosejního, ktorý je členom parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť a zahraničnú politiku, prišlo po tom, ako iránsky minister vnútra Abdolrezá Rahmání Fazlí obvinil demonštrantov, že chceli ovládnuť štátnu televíziu.

V rozhovore, ktorý v utorok večer odvysielala iránska štátna televízia, nepodporil však Fazlí svoje tvrdenie dôkazmi. AP pripomína, že v okolí sídla štátnej televízie v severnej časti Teheránu neboli hlásené nijaké protesty.

Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v stredu povedal, že nedávne protesty v jeho krajine boli súčasťou „sprisahania“, do ktorého sú zapojené Spojené štáty. Chameneí však nepredložil dôkazy, ktoré by jeho slová potvrdili, píše agentúra AP.

Ajatolláh to uviedol počas príhovoru k členom iránskych revolučných gárd, ktoré pomohli potlačiť demonštrácie. Iránska vláda ešte neoznámila definitívnu bilanciu úmrtí, zranení alebo zatknutí počas protestov a zásahov bezpečnostných zložiek.

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) na svojej webovej stránke uvádza, že násilnosti si vyžiadali najmenej 143 obetí na životoch. Irán to odmieta bez toho, aby na potvrdenie svojich tvrdení poskytol dôkazy.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Irán #zatýkanie