Osýpky majú v Kongu vyše 5000 obetí, dvakrát viac ako ebola

Od začiatku tohto roka zomrelo v Kongu na osýpky 5110 ľudí. Je to viac ako dvojnásobok počtu obetí, ktoré si v krajine od vlaňajšieho augusta vyžiadala epidémia eboly. S odkazom na stredajšie vyjadrenia predstaviteľov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o tom informovala agentúra AFP.

28.11.2019 15:24
Kongo - osypky Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

„Epidémia (osýpok) v Kongu je najväčšia na svete. Je jedna z najväčších, aké sme kedy videli,“ uviedla Kate O'Brien, riaditeľka oddelenia imunizácie WHO. Spresnila, že od januára sa v krajine vyskytlo viac ako štvrť milióna prípadov nákazy.

Úrady epidémiu osýpok v krajine vyhlásili naposledy v júni a znovu potom v septembri. Následne začali masívnu očkovaciu kampaň, ktorá by mala byť zavŕšená do konca roka. Podľa O'Brienovej sa ale nákaza rozšírila po celej krajine, najviac zraniteľné sú pritom deti.

Osýpky vzbudzujú ďaleko menej pozornosti ako epidémia eboly, ktorá vlani prepukla na východe Konga. Ebola je jednou z najsmrteľnejších ochorení na svete, v Kongu na ňu zomrú asi dvaja z troch ľudí, ktorí sa ňou nakazia. Podľa posledných údajov zabila v krajine už vyše 2200 ľudí. WHO oznámila, že začala zriaďovať tímy, ktoré budú v teréne bojovať proti obom chorobám naraz.

Prácu WHO a ďalších organizácií stále sťažujú násilnosti, ktoré panujú na východe krajiny. Organizácia v utorok oznámila stiahnutie takmer 50 pracovníkov z oblasti kvôli zhoršenej bezpečnostnej situácii.

Od začiatku mesiaca v okolí mesta Beni pri útokoch ozbrojencov zomrelo asi 100 civilistov. WHO uviedla, že je rastúcim násilím „extrémne znepokojená“ a že boje v oblasti majú „katastrofálne dopady“ na snahy o kontrolu šírenia ochorení.

Osýpky sa prejavujú výskytom začervenaných škvŕn na pokožke a môžu viesť až k úmrtiu nakazeného. Spôsobuje ich vírus, ktorý sa ľahko prenáša priamym kontaktom alebo vzduchom. Pred objavením vakcín v 70. rokoch 20. storočia celosvetovo zabíjali medzi siedmimi a ôsmimi milióny ľudí ročne.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Kongo #osýpky