K zrážke francúzskych vrtuľníkov sa prihlásil Islamský štát

K zodpovednosti za zrážku dvoch vrtuľníkov v Mali, pri ktorej tento týždeň zahynulo 13 francúzskych vojakov, sa prihlásila miestna odnož Islamského štátu. Teroristická organizácia Islamský štát (IS) vo štvrtok uviedla, že armádne stroje sa zrazili, keď jeden z nich svojou paľbou donútili k ústupu bojovníci miestnej odnože teroristickej siete. Stanovisko však prišlo až tri dni po nehode a skupina svoje tvrdenia nepodložila žiadnymi dôkazmi. Francúzsko v súčasnosti prípad vyšetruje.

29.11.2019 09:00 , aktualizované: 10:16
debata (8)
Na koláži  francúzskeho ministerstva obrany je... Foto: SITA/AP
Mali francúzsko vojaci úmrtie Na koláži francúzskeho ministerstva obrany je 13 francúzskych vojakov, ktorí prišli o život po zrážke dvoch vrtuľníkov v Mali.

IS vo štvrtok večer skrz komunikačnú aplikáciu Telegram zverejnil vyhlásenie, podľa ktorého bojovníci Islamského štátu v provincii Západná Afrika (ISWAP) nastražili na francúzskych vojakov pascu. Pri následnom boji sa vraj na mieste pokúsil pristáť vrtuľník s posilami, ale „vojaci kalifátu“ ho streľbou donútili k ústupu, načo „sa stretol s ďalším vrtuľníkom“.

V rozhovore na rozhlasovej stanici Radio France Internationale v piatok náčelník generálneho štábu francúzskej armády François Lecointre uviedol , že kolíziu nespôsobili radikáli, s ktorými sa francúzske jednotky stretli.

„Je to absolútne nepravdivé,“ reagoval Lecointre. „Pravda je taká, že zrážka nastala pri veľmi komplikovanej bojovej operácii, ktorá si vyžaduje veľmi presnú koordináciu,“ pokračoval generál. Podľa neho vojaci nečelili útoku ozbrojencov a žiadny z vrtuľníkov neustupovali pred ich paľbou. Generál Lecointre tento opis udalostí odmietol s tým, že francúzska armáda hovorí pravdu. „Dlhujeme ju našim vojakom a rodinám našich druhov, ktorí zahynuli,“ citovala ho agentúra AFP.

Vyšetrovanie pondelkového nešťastia však neskončilo, podľa náčelníka generálneho štábu ešte môžu jeho priebeh osvetliť údaje z čiernych skriniek.

Bojový vrtuľník Tigre sa zrazil s transportným strojom Cougar v pondelok večer v oblasti Ménaka na východe Mali. Misia francúzskych vojakov bola súčasťou operácie Barkhane, pod ktorej hlavičkou podnikajú Francúzi výpady proti islamským radikálom v Mali aj v ďalších krajinách regiónu Sahel. Zrážka vrtuľníkov je s 13 obeťami jedným z najtragickejších incidentov, aký francúzske ozbrojené sily postihol za posledné desiatky rokov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #Mali #Islamský štát #nehoda vrtuľníka