Útok nožom v Londýne si vyžiadal dve obete na životoch

Dve osoby "z radov verejnosti" zahynuli v piatok pri útoku bodnou zbraňou v Londýne, ktorý je spájaný s terorizmom. Potvrdila to komisárka londýnskej metropolitnej polície Cressida Dicková, ktorú citovala tlačová agentúra AFP.

29.11.2019 15:29 , aktualizované: 22:19
Británia Londýn most streľba incident Foto: ,
Polícia zasahuje na mieste policajného incidentu na moste London Bridge v centrálnom Londýne 29. novembra 2019.
debata (64)

Ďalšie tri osoby podľa nej zostávajú v súvislosti s týmto útokom v starostlivosti lekárov.

„S najťažším srdcom vás musím informovať, že popri podozrivom, ktorého zastrelila polícia, tragicky prišli o život aj dvaja spomedzi zranených pri tomto útoku v oblasti pri moste London Bridge,“ vyhlásila Dicková.

Na videozáberoch zverejnených na sociálnych médiách vidieť, ako chodci na moste držali pri zemi neidentifikovaného muža. Prichádzajúci policajt im následne naznačil, aby ustúpili, a vypálil strelu, opísala záznam BBC. Jeden z chodcov v obleku odbiehal preč s veľkým nožom, ktorý zjavne odobral mužovi na zemi.

V súvislosti s útokom sa stále objavujú nové podrobnosti a vedúci protiteroristického útvaru metropolitnej polície Neil Basu sa vyjadril, že vyšetrovatelia si zachovávajú „otvorenú myseľ“, pokiaľ ide o určenie motívu. Políciu podľa neho privolali k útoku bodnou zbraňou v časti Londýna blízko spomínaného mosta krátko pred 14.00 h miestneho času (15.00 h SEČ).

Novinár BBC John McManus, ktorý bol na mieste udalosti, povedal, že videl, ako došlo na moste k súboju, pričom sa jedného muža snažilo spacifikovať viacero iných mužov. Dodal, že na miesto prišli urýchlene policajti a na spomínaného muža niekoľkokrát vystrelili.

Podľa Basua polícia ponechala široké okolie miesta incidentu uzavreté a vykonávala rozsiahle prehliadky, aby „sa uistila, že verejnosť nie je vystavená ďalšej hrozbe“.

Zdroje BBC uviedli, že britské orgány nemali k dispozícii žiadne informácie o tom, že by sa „čokoľvek malo stať“. Úroveň ohrozenia terorizmom v Británii len začiatkom novembra znížili zo štvrtého na tretí z piatich možných stupňov, pripomenula stanica.

Video: Situácia na London Bridge krátko po incidente.

„Pred niekoľkými minútami som kráčal cez London Bridge z južného brehu k severnému. Zdalo sa, že na druhej strane mosta prebieha boj, niekoľko mužov útočilo na jedného muža,“ povedal novinár pre BBC. Následne prišla rýchlo polícia a ozbrojené komando, na muža vypálili niekoľko striel.

Na zverejnených záberoch na twitteri je vidieť nákladné vozidlo, ktorý stojí naprieč jazdnými pruhmi. Na mieste sú vedľa policajtov prítomní aj zdravotníci a hasiči. Priľahlá stanica London Bridge bola uzavretá.

Útočník mal na sebe atrapu výbušniny

Útočník mal na sebe atrapu výbušného zariadenia. Polícia prípad vyhlásila za teroristický čin.

Na tlačovej konferencii to v piatok večer oznámil predstaviteľ londýnskej metropolitnej polície a veliteľ špeciálnych jednotiek Neil Basu, píše televízia Sky News. Pri incidente utrpelo viacero ľudí zranenia. Basu počet zranených nespresnil.

Johnson ocenil odvahu verejnosti, ktorá sa postavila teroristovi

Britský premiér Boris Johnson ocenil statočnosť okoloidúcich, ktorí sa dnes popoludní v Londýne na moste London Bridge rozhodli zastaviť útočiaceho teroristu. Johnson oznámil, že na dnešný večer pozastavil kampaň pred parlamentnými voľbami, a sľúbil chytenie každého, kto sa na príprave útoku podieľal.

„Chcem vzdať hold výnimočnej statočnosti tých príslušníkov verejnosti, ktorí fyzicky zasiahli, aby chránili životy druhých. Pre mňa sú ukážkou toho najlepšieho z našej krajiny a ja im v mene celej našej krajiny ďakujem,“ povedal premiér vo vyhlásení.

Johnson uviedol, že podľa informácií polície nebezpečenstvo už nehrozí, a dodal, že verí, že sa ľudia budú teraz môcť vrátiť späť ku každodennému životu. Povedal tiež, že mu dnešný incident pripomenul teroristický útok z roku 2017, keď teroristi zaútočili na rovnakom moste. Vtedy na London Bridge a v okolí prišlo o život 11 ľudí vrátane troch teroristov a päť desiatok osôb utrpelo zranenia.

Kancelária britského premiéra Borisa Johnsona medzitým informovala, že v súvislosti s piatkovým incidentom v Londýne bude zasadať vládny krízový štáb. Zasadnutie sa má uskutočniť ešte v piatok o 21.30 h miestneho času (22.30 h SEČ).

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #streľba