Summit NATO: Lídri aliancie si povedali, čo jej hrozí

Lídri najmocnejšej vojenskej aliancie sveta sa stretli s prvými lúčmi slnka, ktoré vyšlo nad golfovým areálom vo Watforde na okraji Londýna. No predstavitelia 29 krajín NATO si idylické prostredie dnes príliš neužili. Na schôdzke si pripomenuli sedemdesiate narodeniny Severoatlantickej aliancie.

04.12.2019 10:49 , aktualizované: 17:58
debata (146)

Bola to však tak trochu typická veľká rodinná oslava, na ktorej sa vždy nájde niekto, kto kazí náladu. Pozornosť sa sústredila najmä na troch prezidentov. Amerického Donalda Trumpa, francúzskeho Emmanuela Macrona a tureckého Recepa Tayyipa Erdogana.

Schôdzka NATO, na ktorej slovenskú delegáciu viedla prezidentka Zuzana Čaputová, sa začala už v utorok. Recepciu pre lídrov usporiadala britská kráľovná Alžbeta II. a premiér Boris Johnson. Dnes stretnutie vyvrcholilo zasadnutím Severoatlantickej rady na úrovni vrcholných predstaviteľov členských krajín.

Podľa prezidentky Čaputovej si stretnutie lídrov členských krajín Severoatlantickej aliancie pripomenulo 70. výročie založenia transatlantického klubu, ale debata sa týkala hlavne budúcnosti. "Ako čo najefektívnejšie zabezpečiť obranu a bezpečnosť našich občanov,“ povedala na schôdzke pre médiá Čaputová.

Video: Pred zasadaním informovala Zuzana Čaputová novinárov, že bude hovoriť aj o tom, ako si naša krajina plní svoje záväzky vyplývajúce z členstva v aliancii.

Video

Prezidentka tiež hovorila o tom, ako si Slovensko plní aliančné záväzky. Ako už Pravda informovala, Čaputová v Londýne uviedla, že slovenské ozbrojené sily poskytnú od roku 2024 viacero stíhačiek F-16 pre potreby Iniciatívy pripravenosti NATO.

"Je to súčasť širšieho celku, nie sme jediná krajina, ktorá sa k tomu hlási. Stíhačky sú v procese nakupovania a naozaj časť z nich vyčleníme do tohto spoločného záväzku,“ povedala Čaputová.

Minister obrany Peter Gajdoš povedal, že Slovensko je pripravené poskytnúť spôsobilosti do kolektívnej obrany. „Národná rada schvaľuje naše príspevky do NATO,“ pripomenul Gajdoš. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pripomenul, že transatlantický klub je najúspešnejšou alianciou v histórii. "Keby NATO malo motto, bolo by ním jeden za všetkých, všetci za jedného,“ uviedol zase britský premiér Boris Johnson.

Určite to však platí? Aliancia sa musí prispôsobovať novým aj staronovým hrozbám, ktoré do iného svetla stavajú aj princíp kolektívnej obrany. Či je to problém rastu Číny, spojený aj so šírením technológií ako 5G a kybernetické výzvy, ale aj Rusko.

Všetko je to obsiahnuté v Londýnskej deklarácii, ktorú schválili lídri na summite. Rast Číny NATO označilo za výzvu aj príležitosť. Agresívne kroky Ruska sú hrozbou pre euroatlantickú bezpečnosť.

Pohľad na bezpečnosť

Pohľady na bezpečnostné výzvy aliancie nemajú všetci členovia rovnaké. Prezident Trump spojencom pripomenul, kto je pre NATO skutočne dôležitý, keď na dnešnú schôdzku prišiel trocha neskôr, ako sa plánovalo.

Hoci summit vyslal odkaz jednoty aliancie, americký prezident zrušil tlačovú konferenciu. Asi pod dojmom videa, ktoré sa objavilo v utorok v noci. Zdá sa, že si na ňom z Trumpa na recepcii uťahujú kanadský premiér Justin Trudeau, Macron i Johnson. Trump označil kanadského lídra za dvojtvárneho.

Zároveň v aliancii stále rezonujú nedávne slová francúzskej hlavy štátu o tom, že NATO je v stave mozgovej smrti. Macron tvrdí, že aliancia potrebuje debatu o strategických výzvach, nielen o tom, koľko má míňať na obranu.

"Moje vyjadrenia o NATO vyvolali isté reakcie. Stojím si za nimi. Je to spoločné bremeno. Nemôžeme míňať peniaze a platiť životmi našich vojakov bez toho, aby boli jasné základy, na ktorých by NATO malo stáť,“ uviedol Macron.

"Keď chceme, aby bola naša aliancia silnejšia, potrebujeme investovať do našej jednoty minimálne tak, ako investujeme do vojenských spôsobilostí. A využívať takéto fóra na strategickú diskusiu. Pretože vždy, keď sa spochybňuje naša kolektívna obrana, podkopáva to dôveryhodnosť aliancie a našu bezpečnosť,“ povedala na schôdzke NATO Čaputová.

"Nemôžeme čakať, že Amerika bude Európu donekonečna podporovať. Na druhej strane, ak sa dokážeme viac postarať o našu bezpečnosť, tak budú aj Spojené štáty pripravené pomôcť,“ povedal pre Pravdu expert na medzinárodné vzťahy Igor Merheim-Eyre, ktorý sa zúčastnil v Londýne konferencie NATO Engages (NATO sa zapája). Podujatie zorganizovali GLOBSEC, King’s College London, Royal United Services Institute (RUSI), Mníchovská bezpečnostná konferencia a Atlantická rada.

Zľava: Generálny tajomník NATO Jens... Foto: Reuters, YVES HERMAN
summit NATO čaputová Zľava: Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a britský premiér Boris Johnson na summite NATO v Británii.

Merheim-Eyre si myslí, že Severoatlantická aliancia bude oslavovať aj stovku. "Samozrejme, že bude. Nemám o to obavy. Najmä od rokov 2014 až 2015 si stále viac členských krajín uvedomuje, aké je pre ne NATO dôležité, pre európsku bezpečnosť. Hoci to nie vždy hovoria. Je dobré skúšať projekty v rámci Európskej únie, ale je dôležité udržiavať a zabezpečovať obranyschopnosť v rámci aliancie. Hrozby ani z východu, ani z juhu len tak nezmiznú,“ pripomenul Merheim-Eyre.

"Povedal by som, že NATO nie je v dobrej forme pre narastajúce napätie medzi hlavnými členmi, ktoré sa týka budúcnosti aliancie a toho, čo by mala robiť. Súčasné vyjadrenia prezidentov Trumpa, Macrona a Erdogana treba vnímať v kontexte toho, že ide o predstaviteľov krajín, ktoré patria k najsilnejším štátom aliancie. Ukazujú, že sú medzi nimi jasné rozpory. Ostatné krajiny si budú musieť vybrať, ku komu sa v rámci vnútornej diskusie v NATO priklonia. Týka sa to najmä menších členov, ktorí sú konzumentmi bezpečnosti. Určite sú nervózni,“ pripomenul pre Pravdu bezpečnostný expert Raimonds Rublovskis.

"Hlavným problémom je, ako zachovať efektívnosť a jednotu NATO. Ako ďalej v otázkach postojov k Rusku, ako riešiť rast Číny, aj čo sa týka politickej a vojenskej spolupráce Pekingu a Moskvy,“ uviedol bývalý šéf strategického plánovania v lotyšskom generálnom štábe.

Pocta vojakom

Okrem schôdzky NATO si prezidentka Čaputová na Medzinárodnom vojenskom cintoríne Brookwood uctila pamiatku československých vojakov vrátane generála Ivana Otta Schwarza, ktorý slúžil v britskom Kráľovskom letectve a zomrel vlani. Prezidentka na cintoríne vysadila strom pokoja.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

Trump sa súkromne stretol s Erdoganom

Americký prezident Donald Trump sa na okraj summitu NATO v stredu súkromne stretol s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že šlo o vopred neohlásené stretnutie.

„Prezidenti diskutovali o významom postavení Turecka pri plnení jeho aliančných záväzkov, ďalšom posilňovaní vzájomného obchodu, výzvach regionálnej bezpečnosti a energetickej bezpečnosti,“ uviedol predstaviteľ Bieleho domu. Podľa AFP je summit poznamenaný napätými vzťahmi s Tureckom najmä v súvislosti s jeho nákupom ruských systémov protivzdušnej obrany S-400 a s nedávnou ofenzívou Ankary v severnej Sýrii.

Erdogan v utorok ešte pred odletom na summit pohrozil, že jeho krajina zmarí plán NATO na obranu pobaltských štátov, ak Severoatlantická aliancie neuzná, že kurdské ozbrojené skupiny predstavujú teroristickú hrozbu, ktorú je potrebné riešiť.

Zdroj: (TASR)

© Autorské práva vyhradené

146 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #NATO #bezpečnostná hrozba #summit NATO #Zuzana Čaputová