Stíhanie Babiša bude pokračovať

Česko má opäť trestne stíhaného premiéra. Najvyšší štátny zástupca (prokurátor) Pavel Zeman nariadil pokračovať v kauze, v ktorej čelí Andrej Babiš obvineniu z dotačného podvodu. Trestné stíhanie Babiša, jeho bývalých spolupracovníkov a rodiny v polovici septembra zastavil pražský mestský štátny zástupca.

04.12.2019 13:54 , aktualizované: 18:27
CZECH-BABIS/ Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš
debata (17)

Podľa najvyššieho štátneho zástupcu zastavenie stíhania Babiša a dotačnej expertky Jany Mayerovej bolo nezákonné a predčasné, vyšetrovanie treba doplniť. Zastavenie trestného stíhania potvrdil pri Babišovej rodine – nepodarilo sa dokázať, že by Babišovi príbuzní boli aktívne zapojení do plánovania možného dotačného podvodu.

Babiš podľa svojich slov pokračovanie trestného stíhania očakával, ale je rád, že z prípadu bola vyňatá jeho rodina. „Očakával som, že ma len tak nepustia. Som politik, vydržím to,“ napísal na svojom facebookovom profile. Konflikt záujmov a obvinenie z dotačného podvodu český premiér odmieta.

Babiš bol pred dvoma rokmi obvinený z dotačného podvodu a poškodzovania finančných záujmov EÚ pri financovaní farmy Čapí hnízdo, ktorá pôvodne patrila Babišovmu holdingu Agrofert. Neskôr sa zmenila na akciovú spoločnosť a získala dotáciu z eurofondov v rámci programu pre malé a stredné podniky, na čo ako súčasť Agrofertu nemala nárok. Žiadosť o dotáciu formálne zorganizovala a podpísala členka spoločnosti Farma Čapí hnízdo Mayerová.

Dotačná kauza sa tak vracia k dozorujúcemu prokurátorovi Jaroslavovi Šarochovi. Podľa portálu respekt.cz ak by stíhanie opäť zastavil, rozhodovať bude znova najvyšší štátny zástupca, ktorý môže s jeho rozhodnutím súhlasiť alebo nariadiť obžalobu Babiša. Ak by sa dokázala jeho vina, hrozilo by mu až desať rokov väzenia.

V hre je ešte možnosť udelenia milosti zo strany prezidenta. Miloš Zeman už dávnejšie avizoval, že je pripravený udeliť všetkým aktérom kauzy abolíciu, teda milosť. Babiš však včera vyhlásil, že prezidenta požiada, aby abolíciu nenavrhoval. Podľa hovorcu prezidenta sa Zeman k rozhodnutiu najvyššieho štátneho zástupcu vyjadrí dnes večer.

Opozícia v reakcii na rozhodnutie najvyššieho štátneho zástupcu žiada odstúpenie premiéra. ČSSD, menší koaličný partner vládneho hnutia ANO, podľa predsedu Jana Hamáčka nemá nový dôvod na zmenu rozhodnutia o účasti vo vláde. Babišove kauzy však podľa Hamáčka komplikujú prácu vlády.

Obnovenie trestného stíhania prišlo krátko po tom, čo české médiá informovali o audite Európskej komisie, ktorý Babišovi pri dotáciách dokázal konflikt záujmov. Česko má podľa auditu vrátiť 451 miliónov korún (takmer 17,7 milióna eur) z eurodotácií pridelených Agrofertu. Komisia podľa českého Deníka N argumentuje tým, že český premiér je stále konečným vlastníkom spoločnosti Agrofert, napriek tomu, že ju vložil do zvereneckých fondov. Babiš fondy ovláda a má naďalej priamy záujem na úspechu firmy, argumentuje správa. Komisia podľa Deníka N konštatuje, že všetky dotácie po 9. februári 2017, keď nadobudla účinnosť novela českého zákona o konflikte záujmov, boli Agrofertu vyplatené neoprávnene.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Čapí hnízdo