Postavil sa pred dcéru. Zomrel, aby ju zachránil

Masakra v ostravskej Fakultnej nemocnici má hrdinu, ktorý položil život za svoje dieťa. Včera sa siedmou obeťou krviprelievania stala žena, o ktorej život napokon lekári márne dva dni bojovali. Medzi zavraždenými je aj 49-ročný muž, ktorý bol v utorok ráno v čakárni s dcérou.

13.12.2019 06:00
debata (71)

„Chránil ju pred strelcom, útočník ho zasiahol do hrudníka. Dievčaťu sa podarilo utiecť do bezpečia, ale jej otec podľahol zraneniam počas operácie,“ informovala Česká televízia.

Zamestnanec justičnej stráže bol v nemocnici v čase osobného voľna. Nemal preto pri sebe strelnú zbraň, aby mohol páchateľa zneškodniť. „Pre nás je veľkým hrdinom a som presvedčený, že nielen pre nás ako bezpečnostný zbor, ale pre celú našu krajinu,“ povedal Petr Dohnal, generálny riaditeľ Väzenskej služby.

Zápas o prežitie hrdinu trval hodinu a pol. „Podarilo sa obnoviť chod jeho srdca priamou srdcovou masážou, potom sme ho previezli do operačnej sály. Zranenie hrudnej dutiny, rozdrvený lalok pečene aj slinivka sa však ukázali nad silu medicíny. Bol to taký fatálny stav, že nebolo možné ho zvrátiť,“ smutne zdôraznil hrudný chirurg Marcel Mitták pre stanicu ČT24.

Medzi zavraždenými sú dvaja členovia justičnej stráže a jeden bývalý. Jednou z obetí je 39-ročný muž, ktorý začal robiť vo väzení pred desiatimi rokmi. „Posledný mesiac bol na péenke, pri stavbe rodinného domu si totiž zlomil členok. Na kontroly chodil pravidelne do ostravskej nemocnice,“ uviedla Česká televízia.

Páchateľ, 42-ročný stavebný technik Ctirad Vitásek, sa krátko pred masakrou stručne rozprával so zdravotnou sestrou, s ktorou sa viezol vo výťahu. Podľa serveru iDNES sa ho opýtala, kam sa potrebuje dostať. Odpovedal, že mu je to jedno.

Policajný zásah  v ostravskej nemocnici, kde...
 Šesť mŕtvych si vyžiadala streľba, ku ktorej...
+6Šesť mŕtvych si vyžiadala streľba, ku ktorej...

Portál EXTRA napísal, že so zdravotníčkou vystúpil na treťom poschodí. „Zistil, že v čakárni je málo ľudí a vydal sa ďalej,“ uviedla. Keďže ani na kardiológii ani na gastroenterológii nevidel veľa čakajúcich pacientov, pobral sa do plnej čakárne traumatologickej ambulancie. „Až tá ho presvedčila zostať a začať páliť do ľudí,“ napísal iDNES.

Do pátrania po vrahovi boli nasadené stovky policajtov a dva vrtuľníky. Bezpečnostným zložkám veľmi pomohla pohotová reakcia jeho matky. Vitásek ju totiž po masakre navštívil, aby jej oznámil, že zabil niekoľko ľudí a teraz sa chystá spáchať samovraždu.

Matka okamžite telefonovala na políciu. Keďže tá takto zistila totožnosť zabijaka, vedela aj to, v akom aute bol na úteku. Vypátrala ho krátko pred 10.45, čiže zhruba tri a pol hodiny od krvavého hororu v nemocnici. V aute ho potom našla s prestrelenou hlavou. Motívom ohavného zločinu bol falošný pocit Vitáska, že má rakovinu a nikto ho nechce liečiť.

Chronológia tragédie

  • 07:19. Polícia prijala prvé oznámenie o streľbe.
  • 07:24. Prví policajti dorazili na miesto činu, páchateľ stihol utiecť v aute.
  • 08:02. O streľbe ako prvá informovala Česká televízia. Nepoznala ešte detaily, preto iba uviedla, že v nemocnici zasahujú policajti.
  • 08:56. Polícia zverejňuje fotku podozrivého v červenej bunde. Neskô ho označila už len za svedka. Došlo k omylu, lebo podobnú bundu mal na sebe skutočný páchateľ.
  • 09:17. Na sociálnej sieti polícia publikuje správnu snímku vraha, po ktorom rozbehla pátranie.
  • 10:05. Nad Ostravou lietajú dve helikoptéry, ktoré sa snažia nájsť auto, v ktorom bol zabijak na úteku.
  • 10:41. Polícia oznámila, že našla vozidlo s páchateľom. Skôr, ako ho stihla zadržať, strelil si guľku do hlavy a zakrátko zomrel.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #dcéra #streľba #ostrava