Piráti uniesli 20 indických námorníkov z tankera pri brehoch západnej Afriky

Dvadsať indických námorníkov bolo unesených z tankera, ktorý sa plavil v západoafrických vodách. Pri brehoch západnej Afriky v posledných mesiacoch stúpa počet pirátskych útokov. S odvolaním sa na indické ministerstvo zahraničia o tom informovala agentúra Reuters.

16.12.2019 19:44
debata (4)

Okolnosti incidentu sú zatiaľ nejasné. Podľa internetového serveru Seatrade Maritime Register piráti nechali na palube tankera len jedného člena posádky, ktorý je údajne Nigérijčan. Plavidlo je teraz asi 115 námorných míľ (asi 213 kilometrov) juhovýchodne od Lomé.

Spoločnosť pre námornú bezpečnosť Dryad Global upozornila, že „vzhľadom na výrazné vzdialenosti od pobrežia sa zdá, že pirátska skupina, ktorá je za únos zodpovedná, chce plavidlo pravdepodobne využiť k ďalším aktivitám na mori.“

„Naše zastúpenie v Abud sa touto záležitosťou zaoberá spoločne s nigérijskými úradmi a tiež s úradmi susedných krajín,“ napísalo dnes indické ministerstvo vo vyhlásení. Zatiaľ nie je jasné, či únoscovia majú nejaké požiadavky. Tanker podľa ministerstva plával pod vlajkou Marshallových ostrovov.

Prevádzkovateľ plavidla Union Maritime na svojich internetových stránkach napísal, že tanker bol napadnutý, keď viezol vykurovací olej z Angoly do togského hlavného mesta Lomé.

Lodiarsky priemysel v posledných mesiacoch varoval pred zvýšeným pirátstvom a únosy v Guinejskom zálive, predovšetkým vo vodách okolo Nigérie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #tanker #Nigéria #piráti