Pakistanského diktátora odsúdili na smrť. Chráni ho choroba

Ak sa vráti domov, čaká ho povraz. Parvíza Mušarafa, bývalého pakistanského diktátora, včera špeciálny súd v Islamabade odsúdil za vlastizradu na trest smrti obesením, čo je jediný spôsob popravy praktizovaný v krajine, kde vlani na šibenici odvislo 14 osôb.

17.12.2019 09:28 , aktualizované: 09:54
debata (13)

Ak sa vráti domov, čaká ho povraz. Parvíza Mušarafa, bývalého pakistanského diktátora, v utorok špeciálny súd v Islamabade odsúdil za vlastizradu na trest smrti obesením, čo je jediný spôsob popravy praktizovaný v krajine, kde vlani na šibenici odvislo 14 osôb.

Sedemdesiatšes­ťročný generál vo výslužbe, ktorý prišiel k moci pred dvadsiatimi rokmi vojenským prevratom, sa však predbežne kata báť nemusí. Hoci z vlastizrady ho obžalovali už v roku 2014, dva roky nato mu úrady zo zdravotných dôvodov povolili opustiť krajinu. Lieči sa odvtedy v Dubaji. Zo slučky sa môže vyvliecť vďaka amyloidóze, zriedkavej chorobe, pri ktorej sa ťažko rozpustné bielkoviny ukladajú v tkanivách a poškodzujú ich funkcie.

Exprezident, ktorý do roku 2008 vládol Pakistanu železnou rukou, na rozsudok reagoval z nemocničnej postele. „Slúžil som svojej krajine desať rokov. Bojoval som za svoju krajinu. Toto je kauza, v ktorej som nebol vypočutý a spravili zo mňa obeť,“ povedal. Mušarafovi súd neumožnil brániť sa na procese prostredníctvom videomostu a označil ho za osobu na úteku pred spravodlivosťou. Exprezidentov právnik Achtar Šáh oznámil, že sa proti rozsudku odvolá. „Mušaraf mi dnes odkázal, že je pripravený prísť do Pakistanu, ale lekári mu nedovolia cestovať,“ vyhlásil advokát.

Pakistan nemá so Spojenými arabskými emirátmi uzavretú extradičnú dohodu, je preto nepravdepodobné, že by miestne úrady Mušarafa zatkli a vydali do jeho vlasti.

Súd sa zhodol, že Mušaraf porušil ústavu v roku 2007, keď odvolal vysoko postavených sudcov, dal ich internovať a v krajine vyhlásil výnimočný stav. Exprezident tvrdí, že to spravil v reakcii na vlnu terorizmu, ktorú v Pakistane rozpútalo extrémistické hnutie Taliban. Jeho kritici sú však presvedčení, že týmto krokom chcel predísť tomu, aby mu justičné orgány zabránili znova kandidovať na post hlavy štátu. Sudca najvyššieho súdu Hamíd Alí Chán verdikt privítal. „Prvý raz v dejinách Pakistanu súd potrestal vojenského diktátora,“ vyhlásil.

Rozsudok podráždil nielen Mušarafových stúpencov, ktorí vyšli do ulíc protestovať, ale aj vplyvnú armádu, považovanú doteraz za nedotknuteľnú. V jej vyhlásení sa uvádza, že rozsudok „bol v radoch ozbrojených síl prijatý s bolesťou a znepokojením“, pretože súd „ignoroval právo obžalovaného brániť sa v spravodlivom procese“. Armádne vyhlásenie tiež zdôrazňuje, že Mušaraf „bojoval vo vojnách na obranu vlasti a určite nemôže byť zradcom“.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #trest smrti #Parvíz Mušarráf #vlastizrada