Streľba v Moskve bola asi teroristickým útokom

Vo vydesenom hlavnom meste Ruska boli zavraždení dvaja nevinní, päť zranených a nakoniec zabitý páchateľ. Moskvou otriasla streľba v blízkosti sídla tajnej služby. Došlo k nej vo štvrtok večer, v piatok boli známe všetky dôležité podrobnosti s pozadím. Mužom, ktorý útočil, bol 39-ročný Jevgenij Maňurov, rodák z Moskovskej oblasti.

20.12.2019 11:23 , aktualizované: 18:52
debata (5)

V minulosti vlastnil firmu, ktorá poskytovala poradenstvo v obchodných záležitostiach. „V roku 2015 išla do likvidácie,“ uviedol server REN TV. V novembri tohto roku sa zúčastnil streleckej súťaže, ktorú organizovala tajná služba na počesť jedného dôstojníka, ktorého zabili teroristi. „Maňurov obsadil tretie miesto,“ informoval REN TV.

Denník Kommersant s odvolaním na svedkov napísal, že útočník vykrikoval nejaké islamistické heslá. Vyšetrovatelia sa preto jednoznačne zaoberajú verziou teroristického činu. Podozrenie z náboženského fanatizmu podporuje výpoveď jeho matky. „V poslednom čase bol v kontakte s nejakými Arabmi. Telefonoval si s nimi, nerozumela som, o čom sa rozprávali, lebo hovoril po anglicky,“ povedala novinám Komsomolskaja Pravda o synovi s tým, že už niekoľko mesiacov nikde nerobil. Predtým pracoval v bezpečnostnej službe. Otcovi tvrdil, že robí ochrankára pre veľvyslanectvo Spojených arabských emirátov v Moskve. Úrady sa zatiaľ nevyjadrili, či to bola pravdivá informácia.

Podľa Kommersantu Maňurov dostal v bezpečnostnej službe výpoveď pred pár mesiacmi. „Uzamkol sa potom do seba, bol podráždený a prestal sa stretávať so známymi, ktorých mal aj tak málo,“ doplnil denník.

Prvé neoverené správy z miesta činu uvádzali, že páchateľ prenikol na vrátnicu v budove tajnej služby, ale ukázalo sa, že sa mu to nepodarilo. Svedkovi si to asi pomýlili s odvetnou streľbou odtiaľ. Strieľal na námestí Lubjanka, kde sa nachádza centrála tajnej služby. Krvavú drámu ukončil zásah kukláčov, ktorí Maňurova zastrelili. Dátum masakra si zjavne vybral zámerne. Vo štvrtok bol totiž v Rusku sviatok príslušníkov tajných služieb.

Po likvidácii útočníka trvalo dlhšie, kým policajti zistili jeho totožnosť. K mŕtvole sa najprv priblížil diaľkovo ovládaný robot, pretože existovala obava, že páchateľ by mohol mať u seba bombu alebo výbušniny pod bundou. Robot umiestnil veci do špeciálneho kontajnera. Jeho obsah odpálili pyrotechnici, ktorí začali robiť expertízu, aby zistili, či zabijak nebol ešte niečím vyzbrojený.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #streľba