Pri havárii dopravného lietadla zahynulo 12 ľudí

Dvanásť ľudí zahynulo a ďalších najmenej 49 osôb utrpelo zranenia pri havárii dopravného lietadla typu Fokker 100 kazašských aerolínií Bek Air s 98 ľuďmi na palube, ktoré sa krátko po štarte zrútilo neďaleko medzinárodného letiska v Alma-Ate. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie kazašského vicepremiéra Romana Skljara.

27.12.2019 06:10 , aktualizované: 14:16
kazachstan havária lietadlo pád trosky Foto:
Lietadlo kazašských aerolínií Bek Air s 93 pasažiermi a päťčlennou posádkou na palube sa zrútilo krátko po štarte. 27.12.2019.
debata (14)

"Ide najmä o cestujúcich, ktorí sa nachádzali v nose (lietadla). Pri nehode zahynulo celkovo 12 ľudí, osem z nich na mieste, dvaja zomreli v nemocnici a ďalší dvaja na letisku v Alma-Ate, povedal podpredseda kazašskej vlády, čím poprel predtým medializované správy, podľa ktorých pri nehode zahynulo 14 alebo 15 ľudí.

Podľa Skljara bolo po nehode hospitalizovaných 49 ľudí, z ktorých je 18 vo veľmi vážnom stave.

Dvojmotorové prúdové lietadlo Fokker 100 narazilo krátko po štarte do betónového plotu a dvojposchodovej budovy. K havárii došlo o 07.22 h miestneho času (02.22 h SEČ). Podľa očitých svedkov bola v tom čase na letisku hustá hmla.

Lietadlo s 93 cestujúcimi a piatimi členmi posádky smerovalo z Alma-Aty do súčasnej kazašskej metropoly Nursultan (donedávna známej ako Astana). Spoločnosť Fokker zbankrotovala v roku 1996 a výroba tohto typu lietadla sa ukončila nasledujúci rok.

Pád lietadla v Kazachstane
Pád lietadla v Kazachstane
+5Pád lietadla v Kazachstane

Nízkonákladové aerolínie Bek Air, ktoré disponujú siedmimi týmito strojmi, sa k piatkovej havárii bezprostredne nevyjadrili. Príslušné kazašské úrady vzhľadom na vyšetrovanie nešťastia pozastavili všetky lety daného typu lietadla.

„Zodpovedných čaká prísny trest v súlade so zákonom,“ napísal na sociálnej sieti Twitter kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev, ktorý zároveň vyjadril sústrasť rodinám obetí.

Čaputová poslala Kasym-Žomart Tokajevovi telegram

Prezidentka SR Zuzana Čaputová poslala Kasymovi-Žomartovi Tokajevovi sústrastný telegram v súvislosti s nešťastím. TASR o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec.

„So zármutkom som prijala správu o leteckom nešťastí civilného dopravného lietadla kazašských aerolínií Bek Air v Alma-Ate. V mene občanov Slovenskej republiky, ako aj v mene svojom, vyjadrujem vám, rodinám a blízkym obetí nešťastia úprimnú sústrasť a zraneným želám skoré uzdravenie,“ uvádza sa v telegrame.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #kazachstan #havária lietadla