Svet reaguje na zabitie iránskeho generála: Zvýši napätie v regióne

Británia, Nemecko a Francúzsko vyzvali na zníženie napätia medzi Spojenými štátmi a Iránom. Podľa britského ministra zahraničia Dominika Raaba nie je ďalšia eskalácia v záujme nikoho.

03.01.2020 11:07 , aktualizované: 21:44
bagdad útok Gásem Solejmání Abú Mahdí... Foto:
Pri leteckom útoku na konvoj v blízkosti letiska v Bagdade bol 3.1.2020 zabitý generálmajor Gásem Solejmání a Abú Mahdí al-Muhandis, zástupca veliteľa irackých Ľudových mobilizačných síl (PMF) podporovaných Iránom.
debata (146)

Francúzska štátna tajomníčka pre európske záležitosti Amélie de Montchalinová povedala, že francúzskou prioritou na Blízkom východe je stabilita. Hovorkyňa nemeckej vlády tiež vyzvala na zníženie napätia, upozornila však aj na predchádzajúce vojenské provokácie zo strany Iránu.

„Vždy sme si boli vedomí agresívnej hrozby, ktorú predstavovali iránske jednotky Kuds vedené Kásom Solejmáním. Po jeho smrti vyzývame všetky strany na zníženie napätia,“ uviedol vo vyhlásení šéf britskej diplomacie Dominic Raab. „Ďalší konflikt nie je v záujme nikoho,“ dodal.

Hovorkyňa nemeckej vlády Ulrika Demmerová americký útok označila za reakciu na „sériu vojenských provokácií, za ktoré je zodpovedný Irán“. „Tiež s veľkým znepokojením sledujeme iránskej aktivity v regióne. Stojíme pred nebezpečnou eskaláciou,“ dodala. Vláda kancelárky Angely Merkelovej sa podľa nej pokúsi o zníženie napätia v oblasti.

Podľa francúzskej štátnej tajomníčky de Montchalinovej je francúzskou prioritou stabilita na Blízkom východe. „To, čo sa deje, je to, čoho sme sa obávali: napätie medzi Spojenými štátmi a Iránom rastie,“ povedala de Montchalinová rádiu RTL. „Prebudili sme sa do nebezpečnejšieho sveta. Vojenská eskalácie je vždy nebezpečná,“ zdôraznila.

Prezident Emmanuel Macrona a minister zahraničia Jean-Yves Le Drian sa podľa de Montchalinovej teraz budú snažiť nadviazať kontakt s najvyššími predstaviteľmi krajín na Blízkom východe a pokúsia sa napätie v regióne znížiť. „Našou úlohou nie je postaviť sa na jednu či druhú stranu, ale hovoriť so všetkými,“ doplnila.

Severoatlantická aliancia uviedla, že situáciu na Blízkom východe po smrti Solejmáního „veľmi starostlivo sleduje“. Za prioritu označila bezpečnosť svojich ľudí v Iraku. „Ďalej prijímame všetky potrebné opatrenia,“ dodal hovorca NATO.

Francúzske veľvyslanectvo v Teheráne dnes vyzvalo francúzskych občanov, aby sa nezúčastnili žiadnych verejných zhromaždení. „Po smrti generála Solejmáního boli (v Iráne) vyhlásené tri dni smútku. V tejto súvislosti odporúčame francúzskym občanom, aby sa nezúčastnili žiadnych zhromaždenia a správali sa obozretne a zdržanlivo a nefotografovali na verejných miestach,“ stojí vo vyhlásení ambasády na twitteri.

Holandské ministerstvo zahraničia vyzvalo svojich občanov, aby opustili Bagdad, ak tak môžu urobiť bez toho, aby sa vystavili nejakému nebezpečenstvu. „Situácia je nepredvídateľná,“ uviedla holandská diplomacie.

Moskva: Zabitie Solejmáního bolo dobrodružným krokom

Moskva varovala pred vystupňovaním napätia na Blízkom východe po tom, ako pri piatkovom americkom útoku zahynul v irackom Bagdade veliteľ špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd Kásem Solejmání. Informovala o tom agentúra AFP.

„Zabitie Solejmáního… bolo dobrodružným krokom, ktoré vystupňuje napätie v celom regióne,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Podľa vyhlásenia Solejmání oddane chránil iránske štátne záujmy. „Vyjadrujeme úprimnú sústrasť iránskemu ľudu,“ píše sa vo vyhlásení.

Lavrov: Je to porušenie medzinárodného práva

Lavrov v telefonickom rozhovore s Pompeom uviedol, že zabitie Solejnámího považuje za porušenie medzinárodného práva, uviedla agentúra TASS.

„Lavrov zdôraznil, že úmyselné konanie členskej krajiny OSN s cieľom odstrániť predstaviteľa inej členskej krajiny OSN, najmä na území tretej zvrchovanej krajiny bez predchádzajúceho upozornenia, nehanebne porušuje princípy medzinárodného práva a malo by byť odsúdené,“ uvádza sa vo vyjadrení ruského ministerstva zahraničných vecí.

Šéf ruskej diplomacie tiež poukázal na to, že tento krok zo strany USA „má vážne následky pre mier a bezpečnosť v regióne a nepomáha v úsilí o nájdenie riešení zložitých problémov nahromadených na Blízkom východe. Naopak, vedie k novej vlne eskalácie. Moskva vyzýva Washington, aby upustil od nezákonnej taktiky dosahovania svojich cieľov na medzinárodnej scéne násilím a aby vyriešil všetky problémy pri rokovacom stole“.

Čína vyzýva na zdržanlivosť, Hamas predpovedá napätie

Čína vyzvala v reakcii na zdržanlivosť zo všetkých strán, „najmä zo strany Spojených štátov“. „Vyzývame zainteresované strany, najmä Spojené štáty, aby zachovali pokoj a preukázali zdržanlivosť s cieľom vyhnúť sa ďalšej eskalácii napätia,“ uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang.

Sýria ostro odsúdila „zákernú, zločinnú americkú agresiu“, ktorá viedla k zabitiu generálmajora Solejmáního. Štátna agentúra SANA odvolávajúca sa na zdroj zo sýrskeho ministerstva zahraničných vecí uviedla, že tento útok predstavuje „závažnú eskaláciu“ a potvrdzuje zodpovednosť USA za nestabilitu v Iraku.

Palestínska organizácia Hamas, ktorá ovláda pásmo Gazy, podľa agentúry Reuters uviedla, že zabitie Solejmáního „otvára dvere všetkým možnostiam v tomto regióne – okrem pokoja a stability“. „Zodpovednosť za to nesú USA,“ napísal hovorca Hamasu Básim Naím na Twitteri.

Marjam Radžávíová, šéfka predsednictva exilovej iránskej Národnej rady odporu (NCRI) so sídlom v Paríži, Solejmáního smrť označila za „nenapraviteľnú ranu“ iránskemu režimu.

Izraelský líder: Solejmání dostal, čo si zaslúžil

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu skrátil v piatok svoju návštevu Grécka a vracia sa naspäť do vlasti, aby odtiaľ sledoval vývoj udalostí.

Izraelská armáda nariadila po útoku uzavrieť lyžiarske stredisko v oblasti hory Hermon v Izraelom kontrolovanej oblasti Golanských výšin.

Krajina iné preventívne opatrenia po zabití veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, ako aj ďalších irackých vojenských predstaviteľov Američanmi, ku ktorému došlo v piatok ráno pri medzinárodnom letisku v Bagdade, nepodnikla.

Jair Lapid, líder izraelskej opozičnej aliancie Modrá a Biela, zabitie generálmajora ocenil slovami, že dostal „presne to, čo si zaslúžil“.

Veliteľ špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd bol podľa agentúry AP na prvej priečke izraelského zoznamu hrozieb. Tel Aviv ho obviňoval z toho, že ovládal sieť nepriateľov, ktorá zahŕňa aj libanonskú militantnú skupinu Hizballáh. Izrael útočil na ciele jednotiek Kuds v Sýrii pri viacerých príležitostiach.

Joel Guzansky, ktorý je odborníkom na Irán a pôsobí v inštitúte pre národné strategické záujmy so sídlom v Tel Avive, povedal, že Irán uskutoční pravdepodobne vo veľmi krátkom horizonte odvetu voči americkým alebo izraelským cieľom. Zabitie je podľa neho obrovským úderom na Irán a došlo tiež k obnoveniu amerického zastrašovania v regióne.

Expertka OSN: je to nelegálne

Zabitie iránskeho vplyvného generála bolo s najväčšou pravdepodobnosťou nelegálne. Podľa americkej televízie CNN to uviedla osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva, ktorá sa zameriava na mimosúdne popravy, Agnes Callamardová.

Expertka OSN upozornila, že cielené zabíjanie „porušuje medzinárodné humanitárne právo“ a použitie bezpilotných lietadiel na tento účel je „mimo kontext aktívneho konfliktu“ takmer vždy nelegálne.

Callamardová tiež upozornila, že zabitie kohokoľvek ďalšieho, teda rodinných príslušníkov či náhodných osôb v okolí, je podľa zákonov na ochranu ľudských práv „svojvoľným odoprením práva na život a môže znamenať, že štát alebo jednotlivec ponesie trestnú zodpovednosť“.

Lambsdorff: Európa musí počítať s terorom

Po zabití iránskeho generála musí Európa počítať s terorom, tvrdí Alexander Graf Lambsdorff z nemeckej liberálnej Slobodnej demokratickej strany (FDP).

Lambsdorff v rozhovore pre denník Bild uviedol: „V Európe musíme očakávať útoky, teror, odplatu.“

Podľa neho je preto ochrana židovských a amerických inštitúcií v Nemecku nevyhnutná.

„Je potrebné prehĺbiť spravodajskú spoluprácu s našimi spojencami,“ zdôraznil Lambsdorff v rozhovore, z ktorého citovala spravodajská televízia N24.

Lambsdorff nazval Solejmáního „teroristom v uniforme“.

Podľa odborníkov, uvádza N24, bol Solejmání nebezpečnejší ako šéf medzinárodnej teroristickej siete al-Káida Usáma bin Ládin (zabitý v máji 2011), pretože mal prístup k armáde, spravodajským agentúram a hospodárskej sile.

Televízia N24 citovala taktiež bývalého šéfa Spolkovej spravodajskej služby (BND) Augusta Hanninga. Varoval, že aj po smrti Solejmáního zostali jeho štruktúry zachované.

„Toho sa musíme obávať,“ poznamenal. V Nemecku je totiž približne 1000 stúpencov libanonského šiitského militantného hnutia Hizballáh a mohlo by sa opäť stať, že konflikty z oblastí „geograficky nie príliš ďaleko od Európy“ by mohli zasiahnuť aj ju, dodal.

146 debata chyba
Viac na túto tému: #zabitie Solejmáního