Iracký parlament vyhostil cudzích vojakov, na Bagdad dopadli rakety

Iracký parlament v nedeľu schválil uznesenie, ktoré žiada ukončenie prítomnosti zahraničných vojakov v krajine. Na Bagdad dopadlo viacero rakiet, trafili aj územie ostro stráženej zóny, kde je aj veľvyslanectvo USA.

05.01.2020 17:00 , aktualizované: 23:13
debata (862)

VIDEO: Špeciál vojakom v Iraku nepomôže, nedokážu sa k nemu bezpečne dostať.

Video

Uznesenie je reakciou na americký letecký útok v Iraku, pri ktorom v piatok prišiel o život iránsky generál Kásem Solejmání.

Zákonodarcovia irackú vládu žiadajú, aby zrušila platnosť dohody, na základe ktorej Washington od roku 2014 posiela do Iraku vojakov s cieľom pomáhať v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Väčšina z približne 180 zákonodarcov, ktorí boli prítomní na zasadnutí, hlasovala za schválenie uznesenia. Podporila ho väčšina šiitskych poslancov, ktorí majú v parlamente väčšinu kresiel. Mnohí sunnitskí a kurdskí zákonodarcovia sa na zasadnutí nezúčastnili, uvádza AP.

Približne 5200 amerických vojakov je umiestnených na rôznych vojenských základniach v Iraku. Cieľom ich nasadenia bolo poskytovanie podpory miestnym irackým a kurdským silám v boji proti Islamskému štátu.

Stiahnutie amerických vojakov z Iraku môže mať podľa AP negatívne dôsledky na boj proti IS.

Rakety dopadli na Bagdad

Najmenej dve rakety dopadli v nedeľu večer v Bagdade do ostro stráženej zelenej zóny, v ktorej sa nachádzajú vládne budovy a diplomatické misie vrátane veľvyslanectva Spojených štátov.

Agentúre Reuters to oznámili policajné zdroje, ktoré tiež uviedli, že šesť ľudí bolo zranených. Celkovo podľa agentúry Reuters v nedeľu večer na mesto dopadli tri rakety.

Už v sobotu do okolia veľvyslanectva USA v Bagdade dopadla jedna raketa. Ďalšie dve zasiahli irackú leteckú základňu Balad, kde sú umiestnené americké jednotky. Ani v jednom prípade neboli hlásené obete.

VIDEO: Slovenskí vojaci v Iraku sú v dobrej morálnej kondícii

Video
862 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #zabitie Solejmáního