Chorvátsky premiér Plenković: Spolužitie s prezidentom Milanovičom bude ťažké

Politické spolužitie s novozvoleným ľavicovým prezidentom Zoranom Milanovićom bude ťažké. Po zverejnení konečných výsledkov druhého kola chorvátskych prezidentských volieb, v ktorých Milanović v nedeľu porazil doterajšiu prezidentku Kolindu Grabarovú Kitarovićovú, to v noci na pondelok uviedol konzervatívny premiér Andrej Plenković. Informovali o tom chorvátske médiá.

06.01.2020 15:35
Zoran Milanović Foto: ,
Budúci chorvátsky prezident Zoran Milanović s manželkou.
debata (8)

„Bude to tvrdé politické spolužitie v súlade s ústavou a zákonmi. Máme dlhú históriu vzťahov,“ uviedol chorvátskym médiám premiér a predseda pravicového Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ) Plenković, ktorý sa ako šéf vtedajšej opozície s expremiérom Milanovićom politicky ostro stretával a v roku 2016 ho vystriedal v kresle predsedu vlády. Čerstvému ​​víťazovi prezidentských volieb však gratuloval a uviedol, že je pripravený s ním spolupracovať.

Svojmu protikandidátovi zaželala aj sama Grabarová Kitarovičová, ktorá pochádza z rovnakého politického tábora ako Plenković. „Želám mu všetko najlepšie pri výkone funkcie,“ povedala v nedeľu v posmutnelom volebnom štábe po zverejnení výsledkov. Milanovićovi ponúkla, že mu pomôže sa vstupom do úradu: „Podávam mu ruku, aby sme ukázali, že sa odovzdanie úradu môže odohrať civilizovaným spôsobom, aby som ho zasvätila do svojej práce,“ vyhlásila s tým, že Milanovića pozvala na konzultácie ešte pred jeho oficiálnou inauguráciou. Mandát terajšej hlave štátu vyprší 18. februára.

Bývalý premiér v rokoch 2011–2016 a predseda Sociálnodemokra­tickej strany (SDP) Milanović vyhral druhé kolo volieb so ziskom 52,7 percenta hlasov. Získal o bezmála 106-tisíc hlasov viac ako Grabarová Kitarovičová, ktorú podporilo 47,3 percenta voličov. Volebná účasť dosiahla asi 55 percent.

Vo svojom povolebnom prejave Milanović oznámil, že nebude robiť žiadne veľké a nerealistické sľuby. Dobré výsledky a zlepšenie života v krajine možno podľa neho dosiahnuť postupnými krokmi. „Ak moje tesné, ale čestné a jasné víťazstvo dodalo trochu viery v našu spoločnosť aj medzi našimi ľuďmi, budem šťastný človek,“ citoval ho server Dnevnik.hr.

Agentúra APA uvádza, že porážka doterajšej prezidentky je políčkom pre súčasnú národno konzervatívnu vládnu koalíciu vedenú HDZ vo chvíli, keď sa krajina na jeseň chystá na parlamentné voľby. Všíma si tiež, že Plenković v priebehu kampane vynaložil v prospech Grabarovej Kitarovičovej nemalé politické úsilie.

Výsledok podľa analytikov ukazuje, že si chorvátski voliči želajú zmenu, ktorú Milanović dokázal ponúknuť aj napriek tomu, že sa v chorvátskej politike pohybuje mnoho rokov. „Keď si tri štvrtiny občanov myslia, že krajina ide zlým smerom, bolo by nelogické, aby vo voľbách vyhral niekto z vládnej koalície. Rovnako tomu tak bolo pred piatimi rokmi,“ komentoval v televízii N1 víťazstvo Milanoviča bývalý minister hospodárstva Goranko Fižulić.

Agentúra AP pripomína, že Milanovičovo víťazstvo je jedným z mála úspechov ľavice v strednej Európe, kde voľby v posledných rokoch vyhrávajú populisti a konzervatívci. Hlasovanie však prinieslo aj posilnenie krajnej pravice. Jej kandidát Miroslav Škoro skončil v prvom kole na nepostupovom treťom mieste, na druhú Grabarovú Kitarovičovú však strácal iba dve percentá.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Kolinda Grabarová Kitarovičová #Zoran Milanovič