Kyberútok na rakúske ministerstvo zahraničia pokračuje, účasť Ruska sa nepotvrdila

Kybernetický útok na servery rakúskeho ministerstva zahraničia, ktorý začali zatiaľ neznámi páchatelia v noci na nedeľu, pokračuje aj v pondelok a nie je jasné, kedy skončí. Odborníci z ministerstva vnútra podnikajú protiopatrenia. Úloha Ruska sa nepotvrdila, informovala agentúra APA s odvolaním sa na vyjadrenie hovorcu rakúskeho ministerstva zahraničia.

06.01.2020 18:00
debata (29)

Na základe náročnosti a spôsobu prevedenia útoku sa ministerstvo zahraničia domnieva, že za útokom môže stáť „štátny aktér“. Rakúske médiá špekulovali o možnej účasti Ruska, ktorá sa však podľa hovorcu Petera Guschelbauera nepotvrdila.

Technické detaily útoku a s ním spojené problémy ministerstvo zahraničia z taktických dôvodov neoznamuje. Podľa APA preto stále nemožno povedať, či boli ukradnuté alebo pozmenené nejaké dáta. Internetová stránka ministerstva je síce naďalej v prevádzke, zasiahnutá však podľa tlače bola vnútorná počítačová sieť ministerstva.

Ministerstvo oznámilo „závažný útok“ na svoje počítačové systémy v noci na nedeľu. Problém sa podľa neho podarilo rýchlo rozpoznať a zareagovať naň. V súlade so zákonom o bezpečnosti sietí a informačných systémov bolo zriadené koordinačné teleso, na ktorom sa teraz podieľajú všetky relevantné zložky rakúskej štátnej správy.

V minulosti sa terčom podobných kybernetických útokov stali ministerstvá zahraničia aj v iných členských krajinách Európskej únie. Pred dvoma rokmi oznámilo napríklad i české ministerstvo zahraničia, že sa jeho servery stali terčom útoku hackerov.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Rusko #hackerský útok