Pentagón poprel, že sa USA pripravujú na odchod z Iraku

Iracký premiér Ádil Abdal Mahdí v utorok potvrdil, že dostal od Spojených štátov list opisujúci odchod americkej armády z Iraku. Podľa Washingtonu však išlo len o náčrt listu, kde bol uvedený postup americkej armády pri "stiahnutí sa" z krajiny.

07.01.2020 06:17 , aktualizované: 21:34
USA, vojaci, Irak Foto: ,
Vojaci americkej armády
debata (85)

Americké ministerstvo obrany, nazývané Pentagón, uviedlo, že nepodpísaný náčrt listu poslalo do Bagdadu omylom, ale iracký premiér Mahdí vyhlásil, že v pondelok o 20.00 h miestneho času (18.00 h SEČ) dostal podpísané a preložené kópie. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

List opisuje „preskupovanie a presúvanie amerických vojakov s cieľom stiahnuť sa z krajiny. Tie slová boli veľmi jasné“, povedal iracký premiér.

Mahdí uviedol, že prijaté verzie listu v arabčine a angličtine obsahovali aj prekladateľskú chybu, takže jeho úrad si vyžiadal od americkej armády opravené listy – a nové verzie mu riadne aj poslala.

Americký minister obrany Mark Esper pritom v pondelok poprel informáciu, že USA pripravujú stiahnutie svojich vojakov z Iraku. „Neexistuje žiadne rozhodnutie opustiť Irak… Nepadlo nijaké rozhodnutie opustiť Irak,“ cituje Espera agentúra AFP. Esper na brífingu ďalej uviedol, že list naznačujúci stiahnutie amerických jednotiek z Iraku je „v rozpore“ so súčasnými krokmi Pentagónu. Dodal, že nevie, odkiaľ list pochádza.

Predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl Spojených štátov Mark Milley krátko po Esperovi novinárov podľa televízie CNN informoval, že list unikol na verejnosť omylom. Podľa neho ide o zle formulovaný a nepodpísaný návrh vypracovaný spolu s irackou stranou. Milley tiež zdôraznil, že americké jednotky neopúšťajú Irak.

Údajný list, v ktorom sa píše o „preskupení síl v priebehu nasledujúcich dní a týždňov, aby sa pripravili na ďalší presun“, mal poslať veliteľ amerických vojsk v Iraku, brigádny generál William Seely, šéfovi irackého velenia spoločných operácií, uvádza AFP s tým, že jeho kópiu má k dispozícii a jeho pravosť potvrdili aj predstavitelia bezpečnostných zložiek USA a Iraku.

Iracký parlament v nedeľu schválil uznesenie, ktoré žiada ukončenie prítomnosti zahraničných vojakov v krajine. Predchádzalo tomu zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního Američanmi v Iraku v noci na piatok.

Na základniach v Iraku je rozmiestnených okolo 5 200 amerických vojakov, podporujúcich miestnu armádu. Tvoria väčšinu širšej koalície, ktorú v roku 2014 pozvala do krajiny iracká vláda, aby pomohla v boji proti džihádistom z tzv. Islamského štátu.

Pompeo označil zabitie Solejmáního za správne rozhodnutie

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v utorok obhajoval rozhodnutie prezidenta Donalda Trumpa nechať zavraždiť iránskeho generála Kásema Solejmáního. Zároveň nevylúčil ďalší útok USA v prípade, ak sa Teherán „nezachová správne“. Informovala o tom agentúra DPA.

„Bolo to správne rozhodnutie,“ povedal na tlačovej konferencii Pompeo, ktorý zároveň vyjadril presvedčenie, že Spojené štáty mali potrebné oprávnenie zabiť jedného z najdôležitejších predstaviteľov Blízkeho východu. „V prípade, že sa Iránci opäť nezachovajú správne, prezident zareaguje podobne ako minulý týždeň,“ dodal.

Americké ozbrojené sily v piatok v Iraku zabili pri nálete dronu na Trumpov príkaz generála Solejmáního po jeho prílete do Bagdadu. Šiitský Irán po smrti jedného zo svojich najvplyvnejších predstaviteľov zareagoval, že sa Američanom a ich spojencom tvrdo pomstí.

Šéf americkej diplomacie poprel správy, že iránsky generál bol v čase zabitia na diplomatickej návšteve Iraku, a označil ich za „nepravdivé“.

Pompeo zároveň vyhýbavo odpovedal na otázky spojené s predošlým vyhlásením Trumpa, ktorý Solejmáního obvinil z prípravy útoku na amerických diplomatov a vojakov v Iraku. Uviedol, že Solejmání nesie zodpovednosť za raketový útok z 27. decembra, pri ktorom bol zabitý Američan, a dodal, že jeho ďalšie potenciálne útoky by viedli k úmrtiu ďalších Američanov.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #USA #Irak #Mike Pompeo #zabitie Solejmáního