Na židovskom cintoríne v meste Bayonne poškodili desiatku náhrobkov

Približne desiatku náhrobných kameňov poškodili vandali na židovskom cintoríne v meste Bayonne na juhozápade Francúzska. Informovala o tom v utorok miestna židovská komunita, ktorej predstaviteľov citovala agentúra AFP.

07.01.2020 16:24
debata

Agentúra pripomenula, že k obdobným incidentom došlo v ostatnom čase na viacerých francúzskych židovských cintorínoch, pričom v očiach verejnosti vyvolali obavy z narastajúceho antisemitizmu.

Déborah Loupiensová-Suaresová, hlava židovskej komunity pre mestá Bayonne a Biarritz, uviedla, že poničené náhrobky si všimla v nedeľu, keď na cintoríne bola navštíviť hroby svojich starých rodičov.

„Na cintoríne je značná škoda na maximálne desiatke náhrobkoch, ktoré sú rozbité,“ povedala AFP Loupiensová-Suaresová, pričom v súvislosti s týmto incidentom vyjadrila „šok a zdesenie“.

Rozbité sú náhrobky, ako aj pamätná tabuľa dievčaťa, ktoré počas druhej svetovej vojny deportovali z Francúzska. Loupiensová-Suaresová uviedla, že na polícii v Bayonne podá trestné oznámenie. Miestna prokuratúra informovala, že prípad sa už vyšetruje.

„Nie sú tam nijaké antisemitské grafity a ja nechcem rozdúchať debatu. Chcem, aby vyšetrovanie prebehlo v pokoji,“ povedala Loupiensová-Suaresová. Uviedla však, že katolícky cintorín, ktorý leží v meste priamo oproti tomu židovskému a je „ľahšie prístupný“, poničený nebol. „Toto je prvýkrát, čo sa niečo také stalo v Bayonne, kde je židovská komunita už dlhé roky výborne integrovaná,“ dodala.

Starosta mesta Bayonne Jean-René Etchegaray navštívil v nedeľu tento židovský cintorín, ktorý bol postavený koncom 17. storočia a odvtedy sa jeho rozloha zväčšovala.

Terčom vandalov sa v ostatnom roku stali dva židovské cintoríny v regióne Alsasko ležiacom na severovýchode Francúzska. V tamojšom meste Westhoffen neznámi páchatelia nasprejovali začiatkom decembra na viac ako 100 náhrobných kameňov svastiky a antisemitské grafity. V obci Quatzenheim zase vlani vo februári posprejovali hákovými krížmi na židovskom cintoríne 96 náhrobkov.

Narastajúci počet protižidovských činov, ktorých bolo v roku 2018 hlásených polícii o 74 percent viac než rok predtým, spôsobil znepokojenie vo Francúzsku, ktoré je domovom najväčšej židovskej, ale aj najväčšej moslimskej menšiny v Európe.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #vandalizmus #židovský cintorín #náhrobné kamene