Na mexicko-americkej hranici sa zrútila časť pohraničného múru

Pod náporom vetra sa v americkom štáte Kalifornia zrútila časť múru postaveného na hraniciach s Mexikom. Informovala o tom v piatok agentúra AP s tým, že k incidentu, ktorý sa zaobišiel bez zranení, došlo v stredu 29. januára.

31.01.2020 06:20
debata (5)

Viaceré médiá odvysielali zábery na úsek hranice s poškodeným múrom vzdialený štyri kilometre východne od hraničného prechodu, ktorý spája mesto Calexico v Kalifornii a mesto Mexicali v Mexiku.

Pádu časti múru pozostávajúceho z betónových panelov a oceľových konštrukcií zabránili stromy na mexickej strane hranice, kadiaľ vedie cesta. Mexický novinár Heriberto Reyes podľa AP poznamenal, že po ceste našťastie nešlo auto, inak by ho kusy múru rozdrvili. Americká pohraničná stráž teraz záležitosť konzultuje so zhotoviteľom stavby.

Výstavbu múru na americko-mexických štátnych hraniciach sľuboval Donald Trump ešte počas svojej kampane pred prezidentskými voľbami 2016. Tvrdil vtedy tiež, že stavbu múra zafinancuje Mexiko, avšak nič také sa nestalo.

Peniaze na múr sa namiesto toho presmerovali z projektov na vojenské stavby či na boj s drogami, čo sa stalo permanentných zdrojom každoročných konfliktov ohľadom rozpočtu medzi demokratickými kongresmanmi a Trumpom.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #hranice