Grécku výlučnú ekonomickú zónu narušila turecká loď

Spor o ložiská zemného plynu vo východnej časti Stredozemného mora vstúpil v piatok do novej fázy, keď turecká prieskumná loď Oruč Reis prvýkrát zamierila do oblasti južne od gréckeho ostrova Kastelorizo a východne od Kréty, považovanej za výlučnú ekonomickú zónu Grécka.

31.01.2020 16:00
Grécko / vlajka / Foto: ,
debata (7)

Informovala o tom v tlačová agentúra DPA, ktorá čerpala zo správy gréckej štátnej televízie (ERT), odvolávajúcej sa na vyhlásenie ministerstva obrany v Aténach.

Pohyb uvedenej lode, ktorá zatiaľ nevykonáva žiadny prieskum, podľa tohto zdroja sledovala grécka fregata.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan minulý týždeň deklaroval, že Ankara chce „čo najrýchlejšie“ začať s hľadaním zemného plynu v časti Stredozemného mora, na ktorú vznáša nárok na základe spornej dohody s medzinárodne uznanou vládou Líbye, podpísanej vlani v novembri. Podľa výkladu Turecka ostrov Kréta obklopujú výsostné vody Grécka, nie však výlučná ekonomická zóna.

Podobný konflikt vznikol aj medzi Tureckom a Cyprom, v ktorého blízkosti sa pohybujú od minulého roka turecké vrtné lode.

Plavba lode Oruč Reis má byť testom, ako zareaguje grécka strana, povedal pre stanicu ANT1 profesor geopolitických vied na Univerzite v Aténach Jannis Mazis. Atény totiž varovali, že podobným krokom Turecka bude vzdorovať všetkými prostriedkami.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Turecko #ekonomická zóna