V Thajsku zaznamenali úspech pri liečbe, pre Slovákov prišiel špeciál

Číňanke nakazenej novým koronavírusom sa v Thajsku dramaticky zlepšil stav, keď ju liečili kombináciou antivirotík, používaných pri liečbe chrípky a infekcie HIV. V nedeľu to oznámilo thajské ministerstvo zdravotníctva, ktoré citovala tlačová agentúra AFP.

02.02.2020 07:00 , aktualizované: 21:36
Čína, koronavírus, Foto:
Pacient s koronavírusom v čínskej nemocnici putuje do izolácie.
debata (129)

Pacientka vo veku 71 rokov mala negatívne výsledkov testov 48 hodín po tom, čo jej thajskí lekári nasadili spomínanú kombináciu protivírusových liečivých prípravkov. Na pravidelnom tlačovom brífingu ministerstva to uviedol Dr. Kriengsak Attipornwanich.

„Pozitívne laboratórne výsledky sa za 48 hodín zmenili na negatívne,“ povedal Kriengsak k testom na koronavírus. „Pacientka bola najprv vyčerpaná, o 12 hodín už sedela na posteli,“ dodal.

Lekári skombinovali antivirotikum oseltamivir (komerčne dostupné pod názvom Tamiflu) s liekmi lopinavir a ritonavir, teda s antivirotikami používanými pri liečbe HIV, uviedol doktor Kriengsak. Podľa jeho slov ministerstvo čaká na výsledky výskumu, ktorý by tieto zistenia dokázal a potvrdil. Správy z Thajska sa objavili v čase, keď si nový koronavírus vyžiadal prvý život mimo Číny.

Nový koronavírus si na Filipínach vyžiadal prvú obeť

Obeťou je muž, zomrel na Filipínach. Nie je miestny, pricestoval z Číny z Wu-chanu, epicentra nákazy. Francúzske lietadlo, ktoré evakuuje ľudí z Číny, by malo mať na palube aj Slovákov.

Nový koronavírus označený 2019-nCoV si na Filipínach vyžiadal prvú obeť. Zároveň ide o prvý prípad úmrtia v súvislosti s týmto infekčným ochorením mimo územia Číny. S odvolaním sa na nedeľňajšie vyhlásenie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o tom informovala agentúra AFP.

„Ide o prvé úmrtie mimo Číny,“ uviedol predstaviteľ WHO pre Filipíny Rabindra Abeyasinghe s tým, že „nejde o miestny prípad, ale o pacienta ktorý pricestoval z epicentra nákazy“.

Obeťou je podľa AFP Číňan z mesta Wu-chan v čínskej provincii Chu-pej. Do krajiny pricestoval spolu so ženou, ktorá sa stala prvým potvrdeným prípadom nákazy na Filipínach a ktorá sa momentálne zotavuje v nemocnici.

Daná správa bola zverejnená len krátko po tom, ako filipínska vláda oznámila, že zakáže vstup do krajiny všetkým návštevníkom prichádzajúcim z Číny.

Pre Slovákov a Čechov sa do Belgicka vydal český špeciál

„Letecký špeciál Jak-40 o 14,25 h odletel do Bruselu. Privezie s lekárskou asistenciou dnes večer pasažierov do Prahy, na ruzynský Terminal 4. Tu si päť Čechov prevezmú ľudia z Nemocnice Na Bulovce a dvoch Slovákov ich lékári,“ povedal hovorca českého ministerstva obrany Jan Pejšek.

Na vojenskom letisku v južnom Francúzsku dnes pristál francúzsky špeciál, ktorý z čínskeho mesta Wu-chan prepravil do Európy asi 250 ľudí. V lietadle se vrátilo aj 5 Čechov, ktorí kvôli epidémii nového typu koronavírusu požiadali o evakuáciu z Číny. Na palube lietadla sú ľudia z 30 krajín, stroj následne zamieri do Bruselu, odkiaľ budú ďalší pasažieri prepravení každý do svojej vlasti. Francúzske lietadlo dnes odštartovalo z Wu-chanu, kde je epicentrum nákazy. Podľa agentúry Reuters je na palube približne 65 občanov Francúzska aj dvaja Slováci.

Čína za 10 dní dokončila stavbu nemocnice

Nemocnica v meste Wu-chan má asi 1000 lôžok, ktorá má slúžiť ľudom nakazeným novým typom koronavírusu. Na facebooku to uviedol čínsky vládny Ľudový denník. Prvých pacientov by nové zariadenie malo začať ošetrovať v pondelok.

Výstavba nemocnice Chuo-šen-šan, ktorá sa skladá zo stavebných buniek, začala minulý štvrtok. Podľa agentúry Nová Čína dnes do Wu-chanu dorazilo na príkaz čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga 1400 vojenských lekárov, ktorí majú od pondelka ošetrovať chorých. Mnoho z týchto lekárov podľa Novej Číny pôsobilo už v Pekingu pri epidémii SARS či v západnej Afrike pri epidémii eboly v rokoch 2013 až 2016.

Vo Wu-chanu vzniká ešte ďalšia nemocnica Lej-šen-šan, ktorá by mala mať 1300 až 1500 pacientov. Čínska televízna spoločnosť CGTN informovala v sobotu,že je stavba z polovice dokončená a že prvých pacientov by nemocnica mala prijať vo štvrtok. Čínska štátna TV CCTV informovala, že chce Peking urýchliť výstavbu ešte ďalších nemocníc v provincii Chu-pej. Peking chce zároveň vytvoriť národnú distribučnú sieť zdravotníckého materiálu.

Dvaja z ľudí evakuovaných letecky z Číny sú nakazení

Nakazenie novým druhom koronavírusu sa potvrdilo v Nemecku u dvoch spomedzi cestujúcich sobotňajšieho letu, ktorý slúžil na evakuáciu Nemcov a iných štátnych príslušníkov z čínskeho mesta Wu-chan postihnutého epidémiou. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra DPA, ktorá citovala spoločné vyhlásenie nemeckých vzdušných síl, Červeného kríža, a príslušných samosprávnych úradov.

V súvislosti so šírením koronavírusu spôsobujúceho pľúcne ochorenie nemecká armáda evakuovala z Wu-chanu občanov Nemecka a ich rodinných príslušníkov. Lietadlo z vyše 120 cestujúcimi pristálo v sobotu popoludní vo Frankfurte nad Mohanom. Po lekárskych prehliadkach presunuli 115 osôb do kasární v meste Germersheim v spolkovej krajine Porýnie-Falcko, kde majú stráviť dva týždne v karanténe.

Oboch evakuovaných, u ktorých sa infekcia potvrdila, umiestnili v Germersheime do izolácie a očakával sa ich prevoz na Univerzitnú kliniku vo Frankfurte nad Mohanom. Úrady zdôraznili, že obyvatelia Germersheimu nie sú vystavení žiadnemu nebezpečenstvu.

Jedenástich spomedzi pasažierov evakuačného letu previezli na uvedenú kliniku priamo z frankurtského letiska. U jedného z nich bolo takisto potrebné objasniť, či je nakazený novým koronavírusom, zatiaľ čo vo zvyšných prípadoch boli iné zdravotné dôvody, vysvetlil Kai Klose, minister sociálnych vecí spolkovej krajiny Hesensko.

Babiš odmietol pomoc Číne, ale vláda zváži desať miliónov korún

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček navrhne v pondelok vláde vyčleniť až desať miliónov korún (396.700 eur) na nákup zdravotníckych pomôcok pre Čínu. Tá pre šírenie nového koronavírusu požiadala o humanitárnu pomoc Českú republiku a aj Európsku úniu ako celok. Premiér Andrej Babiš v sobotu najprv vyhlásil, že Česko nemá možnosť Číne pomôcť.

Po ostrej kritike však Babiš (hnutie ANO) zmenil názor. Oznámil, že ČR ponúkne Číne peniaze a vyzve aj humanitárne organizácie, aby pomohli. Informácie priniesol spravodajský portál iDNES.cz.

Minister Petříček (ČSSD) v nedeľu na Twitteri uviedol, že dopoludnia sa rozprával s čínskym veľvyslancom v Prahe Čang Ťien-minom o humanitárnej pomoci. „Do tejto akcie chceme zapojiť i české firmy. Čína potrebuje našu pomoc v boji s koronavírusom a jeho šírením,“ napísal.

Žiadosť čínskeho veľvyslanca tlmočila v piatok hlavná hygienička Eva Gottvaldová. Babiš zareagoval, že jeho krajina nemôže pomôcť Číne, lebo potrebuje zásoby pre vlastných občanov. Babiš sa tak vyjadril pred novinármi po tom, čo úrady preverovali zásoby zdravotníckych prostriedkov.

Premiérove výroky vyvolali kritiku niektorých politikov a ďalších užívateľov na sociálnych sieťach. „Naozaj sme v situácii, keď si nemôžeme dovoliť poskytnúť humanitárnu pomoc? Nemyslím si,“ napísala na Twitteri napríklad predsedníčka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Toto sa mi hnusí. Humanitárna pomoc sa nikdy neodmieta, predovšetkým nie štýlom sám mám málom,“ vyjadril názor bývalý český premiér Mirek Topolánek (ODS), ktorého citoval portál iDNES.cz.

Izrael sa pripravuje na koronavírus

Izrael sa pripravuje na „neodvratné“ prípady nákazy novým koronavírusom, keďže ochorenie sa šíri po celom svete, uviedol v nedeľu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. „Naším prvoradým cieľom je odložiť výskyt vírusu v Izraeli. Hovorím ‚odložiť‘, lebo jeho výskyt je neodvratný,“ napísal Netanjahu vo vyhlásení, z ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

„Potom budeme nakazených zisťovať, liečiť, umiestňovať do izolácie a ďalej sa o nich starať,“ dodal premiér, ktorý sa stretol s ministrami a vysokopostavenými predstaviteľmi zdravotníctva. Diskutoval s nimi o pripravenosti Izraela na príchod smrtiaceho koronavírusu, ktorý sa šíri z Číny.

V Izraeli zatiaľ nezaznamenali žiadne prípady ochorenia spôsobeného novým vírusom.Tamojšie úrady však zakázali všetky lety z Číny a odmietajú pustiť na izraelské územie cudzincov, ktorí posledné dva týždne cestovali do Číny.

Počet obetí je viac ako tristo

Čínska národná zdravotnícka komisia (NHC) podľa televízie uviedla, že počet obetí sa počas soboty zvýšil o 45 na 304 prípadov. Všetky nové úmrtia bola zaznamenaná v provincii Chu-pej, z ktorej sa vírus šíri.

Čínske úrady počas soboty potvrdili 2590 nových prípadov nákazy, celkový počet sa tak vyšplhal na 14 380. V samotnej provincii Chu-pej bolo potvrdené 1921 nových prípadov nákazy. Celkový počet nakazených v tejto provincii sa tak vyšplhal na 9074, napísala agentúra Reuters.

Nový koronavírus podobný pôvodcovi ochorenia SARS dostal označenie 2019-nCoV. Doteraz neznámy vírus spôsobujúci zápal pľúc sa prenáša z človeka na človeka. Prvýkrát ho zaznamenali koncom roka 2019 práve v meste Wu-chan.

Južná Kórea ohlásila tri nové prípady

Južná Kórea v nedeľu informovala o troch nových prípadoch nákazy koronavírusom s označením 2019-nCoV, čím celkový počet infikovaných osôb v tejto východoázijskej krajine dosiahol 15. Informovala o tom agentúra Jonhap.

Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) uviedlo, že 13. prípadom je 28-ročný Juhokórejčan, ktorého v piatok spolu s ďalšími občanmi Južnej Kórey evakuovali z čínskeho mesta Wu-chan, považovaného za epicentrum šírenia nového koronavírusu.

Ďalším nakazeným je 43-ročný občan Južnej Kórey, ktorý sa do vlasti vrátil z Číny ešte 20. januára, pričom jeho zdravotný stav bol odvtedy monitorovaný. Posledným prípadom je 40-ročná Číňanka, u ktorej manžela diagnostikovali nový koronavírus ešte v sobotu.

KCDC v tejto súvislosti zdôraznilo, že zhromažďuje informácie o doterajšom pohybe týchto nových pacientov s cieľom zistiť, kde boli a s kým sa stretávali.

Vo Wen-čou omedzili pohyb obyvateľom

Východočínske mesto Wen-čou dnes kvôli novému typu koronavírusu drasticky obmezilo pohyb svojím vyše 9 miliónom obyvateľov. Vírus tam nakazil najmenej 265 ľudí. Ľudia nemajú chodiť von a veľmi bola obmedzená automobilová doprava, uviedla dnes agentúra AFP. Opatrenia proti šíreniu vírusu prijímajú aj ďalšie štáty. Nový Zéland dnes oznámil, že nebude vpúšťať cudzincov cestujúcich z Číny. Južná Kórea vyhlásila zákaz vstupu cudzincom, ktorí prichádzajú z najviac zasiahnutej čínskej provincie Chu-pej. Obyvatelia Wen-čou majú povinnosť zostať doma. Iba jeden člen každej domácnosti smie vychádzať raz za dva dni, aby nakúpil, oznámili miestne úrady.

V meste bola prerušená verejná doprava aj diaľkové autobusové spojenie s okolitým svetom. Veľké cestné tepny vo Wen-čou boli takmer úplne uzatvorené pre automobilovú dopravu. Kina a plavárne sú tiež uzavrené. Firmy nesmejú obnoviť prácu do 17. februára, zatiaľ čo školy sú zatvorené do 1. marca.

Podľa agentúry AFP ide o jedno z najdrastickejších opatrení mimo epicentra epidémie, ktorým je viac než 800 kilometrov vzdialené mesto Wu-chan. To je prakticky v karanténe už od 23. januára.

129 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Wu-chan #koronavírus