Najvyšší iránsky súd potvrdil trest smrti pre údajného špióna CIA

Irán dnes oznámil, že najvyšší súd potvrdil trest smrti vynesený nad Iráncom, ktorý bol usvedčený zo špionáže pre americkú spravodajskú službu CIA. Podľa štátnych médií odsúdený odovzdával americkej rozviedke podrobné informácie o jadrovom programe svojej krajiny, napísala agentúra AP. CIA informáciu zatiaľ nijako nekomentovala.

04.02.2020 13:16
debata (11)

Hovorca súdu Gholámhosejn Esmáilí odsúdenca identifikoval ako Amíra Rahímpúra a povedal, že jeho poprava bude vykonaná čoskoro. Nespresnil však, z čoho bol Rahímpúr obžalovaný, ani jeho vek alebo ďalšie podrobnosti o ňom.

Štátna tlačová agentúra IRNA vo svojej správe uviedla, že Rahímpúr získal mnoho peňazí od CIA za poskytovanie podrobností o iránskom jadrovom programe. „Bol odhalený, súdený a odsúdený na trest smrti. Najvyšší súd nedávno potvrdil tento rozsudok a z božej vôle bude (Rahímpúr) čoskoro potrestaný,“ napísala IRNA.

Esmail takisto oznámil, že odsúdení za výzvednú činnosť pre CIA boli ešte ďalší dvaja ľudia, ktorým súd udelil každému 15 rokov väzenia. Nič bližšie o týchto odsúdených neprezradil okrem toho, že pracovali v „oblasti charity“.

Irán v minulosti už odsúdil na trest smrti amerických a izraelských špiónov. Podľa AP bol naposledy takým popraveným agentom jadrový vedec Šahraa Amírí, ktorý utiekol do USA v roku 2009, teda v čase vrcholiacej snahy Západu obmedziť iránsky jadrový program.

Nasledujúci rok sa do vlasti vrátil za veľkej pozornosti médií, pred ktorými sa stretol s manželkou a malým synom. Neskôr ale zmizol. V roku 2016 potom bolo oznámené, že bol popravený.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #CIA #trest smrti #Irán #špión