Rusko zaradilo jehovistov na zoznam extrémistov a teroristov

Ruské úrady zaradili viac ako 200 členov náboženskej spoločnosti Svedkovia Jehovovi na zoznam extrémistov a teroristov, uviedla dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie organizácie Amerického ústredia Jehovistov.

07.02.2020 13:07
debata (131)

Rusko pred troma rokmi pôsobenie Jehovistov zakázalo a od tej doby desiatky z nich skončili za mrežami. Americké ústredie Jehovistov prenasledovanie ruských spoluveriacich odsudzuje a hovorí o návrate Ruska do „najtemnejšieho obdobia dejín“.

Posledný krok v ťažení proti náboženskej spoločnosti odpája jej stúpencov od finančného systému krajiny, pretože zápis na zoznam znamená zmrazenie bankových účtov a prísne obmedzenia finančných transakcií, upozornila AP.

Rusko už v roku 2017 Svedkov Jehovovych oficiálne zakázalo a označilo skupinu za extrémistickú organizáciu. Kremeľ opakovane používa nejasne formulované zákony proti extrémizmu k zásahom voči opozičným aktivistom a náboženským menšinám.

Od zákazu museli už stovky Jehovistov absolvovať domové prehliadky, zatýkanie i stíhanie. Celkom bolo už 24 členov organizácie odsúdených, z toho deväť putovalo do väzenia. V súčasnosti je stíhaných viac ako 300 Jehovistov.

Väčšina veriacich, zaradených na čiernu listinu, doteraz nebola odsúdená, ale sú vyšetrovaní, uviedli Svedkovia Jehovovi. Hovorca ústredia jehovistov v Spojených štátoch Jarrod Lopes dnes uviedol, že ruské úrady „ponižujú Svedkov Jehovovych a bránia sa im starať o svoje základné potreby“.

Je zrejmé, že Rusko sa vrátilo do najtemnejších čias svojich dejín tým, že Svedkov Jehovovych úporne prenasleduje rovnako ako jeho netolerantní sovietski predchodcovia, "povedal Lopes.

Na zozname, ktorý je k dispozícii na webových stránkach ruskej finančnej spravodajskej agentúry Rosfinmonitoring, figuruje viac ako 9500 mien. AP dokázala na zozname identifikovať najmenej dve desiatky jehovistov. Zástupcovia Rosfinmonitoringu to nepotvrdili, ani nevyvrátili. Mená vraj pridávajú na zoznam podľa údajov od bezpečnostných a justičných zložiek.

Ťaženie proti jehovistom pokračuje aj napriek prísľubu ruského prezidenta Vladimíra Putina, že nechá „tento úplný nezmysel“ preskúmať. „Svedkovia Jehovovi sú tiež kresťania, takže nechápem, prečo je prenasledujú,“ povedal Putin pri stretnutí so svojou radou pre ľudské práva v roku 2018.

Svedkovia Jehovovi majú v Rusku približne 175 000 členov. Hnutie založené v roku 1873 v Spojených štátoch kazateľom Charlesom Russelom sa hlási ku kresťanstvu. Po svete má okolo osem miliónov aktívnych veriacich. Problémy máva s úradmi hlavne kvôli odmietaniu krvných transfúzií.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Rusko #extrémizmus #Svedkovia Jehovovi