Silná zimná búrka zabila v Európe najmenej päť ľudí

Silná zimná búrka, ktorá postihla Európu vetrami hurikánu a silnými dažďami, zabila v pondelok najmenej päť ľudí a spôsobila vážne prerušenia cestovania, informuje portál agentúry AP.

10.02.2020 09:38 , aktualizované: 16:00
debata (2)

VIDEO: Na Slovensko sa ženie ničivá Sabine. Ako sa pred ňou chrániť?

Video

Dve ženy, matka a jej dcéra, tiež zomreli v Poľsku po tom, čo búrka odtrhla strechu budovy na požičovňu lyží v horskom stredisku Bukowina Tatrzanska neďaleko hranice so Slovenskom a vrhla ju na ľudí stojacich pri lyžiarskom stredisku výťah, povedala polícia. Pri incidente boli zranení aj dvaja ďalší ľudia.

Vo Švédsku sa jeden muž utopil po tom, ako sa loď a ďalšia osoba plavili na južnom jazere Fegen. Obeť sa bola umyť na brehu a neskôr zomrela. Podľa denníka Aftonbladet druhá osoba stále chýba. Dvaja muži, jeden na severe Slovinska a ďalší v južnom Anglicku, zomreli po tom, ako ich autá zasiahli padajúce stromy.

Sila vetra v Českej republike miestami presiahla orkán

Búrka známa v Británii ako Ciara a v Nemecku ako Sabine, dorazila predpoludním do Česka. Od elektriny je odpojených vyše 120.000 odbera­teľov. Kalamitný stav je Karlovarskom, Plzenskom a Stredočeskom kraji, informuje portál i Dnes.cz. Spoločnosť E.ON ju hlási na juhu Čiech.

Desiatky železničných tratí sú mimo prevádzky, letisko Ruzyň ruší lety. Úrady zatvárajú kvôli možnému pádu stromov zoologické záhrady, parky a cintoríny. Liberecký kraj vyzval rodičov, aby neposielali svoje deti do školy. Hasiči evidujú už šesťkrát viac zásahov,spresňuje portál. V súčasnosti je podľa hasičov najviac udalostí v Juhočeskom a Stredočeskom kraji, väčšinou sú to popadané stromy. Hasiči pracujú na odpratávaní stromov najmä z ciest a tratí.

Sila vetra v pondelok ráno v Českej republike miestami presiahla intenzitu orkánu. Vietor na najvyššej hore republiky, Snežke, dosahoval rýchlosť až 180 kilometrov za hodinu. V krajine sa ocitlo bez elektrickej energie viac ako 120.000 domácností, českí energetici preto vyhlásili pre niektoré územia kalamitný stav. Českou republikou, podobne ako predtým Britskými ostrovmi a západnou Európu, postupuje orkán pomenovaný Sabine alebo aj Ciara. Informoval o tom web spravodajskej televízie ČT24. Na území celej Českej republiky prudký vietor strhával strechy, vedenia elektrického prúdu, vyvracal stromy a bral so sebou neukotvené predmety na uliciach.

V prípade krízovej situácie môžu Slováci kontaktovať zastupiteľský úrad v Prahe na tel. čísle: +420 607 646 573.

V západočeskom meste Aš zavalil strom osobný automobil, v dôsledku čoho previezli na ošetrenie ľahko zranenú ženu.

Počasie značne komplikuje v Českej republike aj cestnú dopravu. Cestári vyzvali vodičov, aby boli počas jazdy na diaľniciach opatrní. Vodiči by mali byť obzvlášť obozretní na otvorených úsekoch a tiež pri predbiehaní kamiónov. Diaľnice nateraz zostávajú prejazdné.

Zranili sa dve deti

Dve deti utrpeli v pondelok zranenia v pražskej mestskej časti Klánovice, kde sa na ihrisku zrútil strom, informoval spravodajský server Novinky.cz. Zdravotníci z miesta odviezli 15-ročného chlapca a o rok mladšie dievča, ktorých previezli na detskú chirurgiu.Policajný hovorca Jan Rybanský povedal, že strom sa podľa oznamovateľa nehody zrútil pod vplyvom vetra. V Českej republike podľa meteorológov hrozí v pondelok i v utorok silný vietor, ktorý môže v nárazoch dosahovať rýchlosť 70 až 110 kilometrov za hodinu a miestami aj viac, čo je už sila orkánu. Jedna žena utrpela zranenia v okrese Česká Lípa na severe krajiny po tom, ako na ňu spadol strom. Ženu hospitalizovali.

Vo Francúzsku vydali druhú najvážnejšiu výstrahu

Kvôli búrke Ciara museli dnes na severozápade Európy zrušiť stovky letov a vlakových spojení. Búrka, ktorá so sebou priniesla silný vietor, se v nedeľu prehnala aj cez Britániu a Írsko, kde zanechala bez elektriny desiatky tisíc domácností. Informovala o tom agentúra AFP.

Francúzska meteorologická služba v nedeľu večer vydala oranžovú, druhú najvážnejšiu výstrahu pre 42 departementov a varovala pred vysokými „záplavovými vlnami“ na pobreží. Najmä na sever Británie búrka priniesla záplavy, meteorológovia aj naďalej varujú pred silným vetrom, výdatným dažďom a snehom. „Keď búrka Ciara postupne odchádza, neznamená to, že nás čaká pokojnejšie počasie,“ uviedol meteorológ Alex Burkill. Počasie podľa neho zostane veľmi nestále, varoval najmä pred hroziacimi snehovými búrkami.

Kvôli búrke, ktorej v Nemecku hovoria Sabine a v Británii Ciara, bola prerušená doprava na celých Britských ostrovoch, zrušenie či odloženie spojov zasiahlo leteckú, železničnú a lodnú dopravu. Búrku sprevádzali prívalové dažde a vietor podobné hurikánu. Najvyššiu rýchlosť vetra – 150 kilometrov za hodinu – zaznamenali v obci Aberdaron vo Walese. Aj dnes stále platí vyše 170 varovaní pred záplavami, ohrozený je najmä sever Anglicka i južné pobrežie. V nedeľu večer bolo bez elektriny 62.000 domácností.

Víchrica v Maďarsku vyvracala stromy a poškodila budovy

Víchrica smerujúca zo západnej Európy zasiahla v pondelok aj územie Maďarska, najmä oblasť Zadunajska. Pri Balatone dosiahla rýchlosť vetra 100 kilometrov za hodinu, v Komárňansko-ostrihomskej župe 95 kilometrov za hodinu.

V Šomodskej a Zalianskej župe hasiči priebežne odstraňujú následky škôd spôsobené vyvrátenými stromami a popadanými konármi, informoval spravodajský server Origo.hu. Požiarnikov tam volali na pomoc už takmer v 150 prípadoch.

Maďarská meteorologická služba OMSZ vydala na pondelok varovanie pred víchricou druhého stupňa pre územia Budapešti, Peštianskej, Baranskej, Báčsko-malokumánskej, Fejérskej, Rábsko-mošonsko-šopronskej, Komárňansko-ostrihomskej, Šomodskej, Tolnianskej, Veszprémskej a Zalianskej župy. Vo zvyšných župách platí varovanie prvého stupňa.

V Balatonlelle silný vietor vyvrátil 35 metrov vysoký strom, v Kaposvári strhol časť strešnej konštrukcie rodinného domu. Vyvrátené stromy a popadané konáre spôsobili problémy v Siófoku, kde konár zablokoval v celej šírke cestu, v Nagyatáde vyvrátený strom poškodil strešnú konštrukciu a v Zalaegerszegu víchrica strhla zo strechy škridly, ktoré poškodili osobné auto.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #búrky #Európa