V Írskom parlamente obsadí najviac kresiel strana Fianna Fáil

Opozičná konzervatívna strana Fianna Fáil sa stala so ziskom 38 zo 160 mandátov tesným víťazom sobotňajších parlamentných volieb v Írsku. Len o jeden mandát menej bude mať v novom írskom zákonodarnom zbore (Dáil Éireann) ľavicovo-republikánska strana Sinn Féin, vyplýva podľa agentúry AFP z konečných výsledkov volieb zverejnených v noci na utorok.

11.02.2020 06:20
Fianna Fail Micheal Martin írsko Foto: ,
Líder strany Fianna Fail Micheal Martin.
debata (1)

Na treťom mieste s 35 mandátmi skončila stredopravicová strana Fine Gael premiéra Lea Varadkara. Tento výsledok zrejme znamená jeho koniec vo funkcii, pretože jeho súčasnú menšinovú vládu už nemieni podporovať opozičná Fianna Fáil. Zaujímavosťou je, že od roku 1932 pochádza írsky premiér práve z jednej z týchto dvoch tradičných strán.

Strana zelených získala 12 mandátov, Sociálni demokrati a laborusti po šesť. Do parlamentu sa ešte dostali strany Solidarity-PBP (päť mandátov), Aontú (jeden mandát) a Independents 4 change (Nezávislí za zmenu, jeden mandát), ako aj 19 nezávislých kandidátov.

Krajinu teraz podľa pozorovateľov čakajú zložité koaličné rokovania. Žiadne dve z troch najúspešnejších strán totiž nemôžu vytvoriť v írskom 160 člennom parlamente väčšinu. Centristické a dlhodobo dominantné strany Fianna Fáil a Fine Gael pritom už skôr odmietali spoluprácu so Sinn Féin, ktorá bola v minulosti spojená s polovojenskou teroristickou skupinou Írska republikánska armáda (IRA).

Fine Gael v pondelok potvrdila svoju odmietavú pozíciu k spolupráci s ľavicovými nacionalistami, Fianna Fáil zase uviedla, že prípadnej dohode bránia značné prekážky. Obe centristické strany pritom spoločne nikdy nevládali – Varadkar doteraz viedol menšinový kabinet. Aj keby sa dve z troch najsilnejších strán na spolupráci dohodli, budú musieť ešte získať podporu niektorej z menších strán v parlamente.

Na víkendových voľbách sa zúčastnilo 63 percent voličov. Prvé zasadnutie nového parlamentu je naplánované na 20. februára.

Varadkarova proeurópska strana Fine Gael je súčasťou menšinovej vlády od roku 2016. Mala trvať iba tri roky, avšak pre neistotu ohľadom brexitu bolo jej funkčné obdobie predĺžené do roku 2020.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Sinn Féin #IRA #Leo Varadkar