Pápež revolúciu nechystá: v Amazónii nebudú môcť byť ženatí muži vysvätení za kňazov

Zostane to po starom. Ženatí muži nebudú môcť byť vysvätení za kňazov ani v odľahlých oblastiach Amazónie, kde je nedostatok katolíckych duchovných. O možnosť vysvätiť za kňazov aj starších ženatých mužov žiadali biskupi z tejto juhoamerickej oblasti. Na niečo také však potrebovali súhlas pápeža. Pápež František však na ich návrh priamo neodpovedal a odporučil vysielať do odľahlých oblastí misionárov.

13.02.2020 14:00
Vatikán / Pápež / František / Foto: ,
debata (12)

V dlho očakávanom dokumente, v ktorom sa vyjadril k záverom októbrovej synody o Amazónii, súhlas na vysvätenie ženatých mužov za kňazov nedal. Pápež František, ktorý predtým pôsobil v Argentíne, obišiel aj návrh, aby ženy mohli slúžiť ako diakonky.

Namiesto citlivých otázok, ktoré cirkev rozdeľujú, sa pápež zameral na potrebu ochrany životného prostredia a ničenie dažďových pralesov, na ktoré tiež upozornili biskupi z Amazónie.

Na synode o Amazónii sa vlani zúčastnilo takmer dvesto katolíckych biskupov a zástupcov deviatich latinskoamerických krajín. Veľká časť z nich podporila možnosť vysviacky ženatých mužov v odľahlých oblastiach. Odhaduje sa, že nedostatok kňazov cíti 85 percent dedín v Amazónii.

V niektorých častiach vidia kňaza raz za rok. Biskupi z Latinskej Ameriky preto navrhovali, aby tam za kňazov mohli byť vysvätení aj starší muži, rešpektovaní vo svojich komunitách, ktorí sú ženatí.

Návrh vyvolal búrku nevôle v konzervatívnom krídle cirkvi najmä v Európe a Severnej Amerike, ktoré zmenu tisícročnej tradície odmieta aj vo výnimočných prípadoch. Odporcovia návrhu tvrdia, že výnimka by viedla k postupnému zrušeniu kňazského celibátu.

Do búrlivej diskusie bol vtiahnutý aj 92-ročný emeritný pápež Benedikt XVI. Nedávno vydaná kniha, ktorej bol spoluautorom, bola tvrdou obhajobou kňazského celibátu. Otvorený rozkol medzi súčasným a bývalým pápežom sa však nekonal, emeritný pápež sa od spoluautorstva knihy a výrokov k celibátu dištancoval.

S napätím sa očakávalo konečné rozhodnutie pápeža. František však návrh biskupskej synody vôbec nespomenul a namiesto toho vyzval biskupov, aby sa modlili za viac kňazských povolaní a podporili tých, ktorí chcú byť misionármi v Amazónii. „Amazónia nás vyzýva prekonať obmedzené perspektívy a neuspokojiť sa s riešeniami, ktoré sa venujú len časti situácie,“ uvádza sa vo vyhlásení Vatikánu.

Pápež sa rozhodol sústrediť pozornosť skôr na problém ničenia životného prostredia. Ak by spustil revolúciu v otázke celibátu, téma ochrany životného prostredia by v prúde reakcií nepochybne zanikla. „Oblasť Amazónie čelí ekologickej katastrofe,“ napísal v prvej časti svojej odpovede synode. „Takže sa rozhodol zamerať nie na vnútornú otázku celibátu, ale na vonkajšiu výzvu klimatickej zmeny,“ komentoval pápežovu odpoveď editor BBC Martin Bashir.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #amazónia