Oheň v Austrálii zahubil časť živočíšnej ríše

Rozsiahle požiare, ktoré zasiahli Austráliu, boli veľkou hrozbou nielen pre ľudí. Stali sa aj ohnivým postrachom pre živočíšnu ríšu. Odborníci hovoria, že živel, ktorý vyčíňal od septembra minulého roku, zahubil až miliardu jedincov. Na druhej strane poukazujú na potešiteľný fakt, že plamene úplne neodstránili nijaký živočíšny druh, čoho sa obávali.

13.02.2020 15:00
debata
Hasič drží zachránenú kenguru. Foto: SITA/AP, Jeremy McMahon
hasič, požiar, austrália, kengura, klokan Hasič drží zachránenú kenguru.

Analýzu vypracovali experti ministerstva životného prostredia. Takmer všetky druhy na zozname prišli najmenej o 30 percent svojho biotopu. Najväčšiu pomoc potrebuje 22 druhov rakov, 20 druhov plazov, 19 druhov cicavcov, 17 druhov rýb, 13 druhov vtákov a tiež päť druhov bezstavovcov. „Veľa druhov sme pred požiarmi nepovažovali za ohrozené, ale teraz stratili veľkú časť svojho prirodzeného prostredia a môžu byť ohrozené,“ napísali odborníci v správe. Vláda preto vyčlenila veľa peňazí na ošetrenie voľne žijúcich zvierat a doplnenie ich potravy, respektíve na obnovu prírody, kde sa pohybujú.

Ministerka životného prostredia Sussan Leyová povedala, že v aktualizovanej správe doplnia aj rastliny a ďalšie bezstavovce. Objasnila pritom, že hodnotenie situácie stále obmedzujú vysoké teploty a tlejúce oblasti. „Je povzbudzujúce, že na viacerých vyhorených miestach boli spozorované ohrozené druhy zvierat, ale ešte nie je bezpečné vstupovať na niektoré miesta, takže nie je možné získať podrobné informácie," ozrejmila Leyová.

Niekomu sa môže zdať zvláštne, prečo požiare ohrozili aj živočíšnu ríšu vo vode. Leyová objasnila príčiny: „Niektoré druhy rýb, ktoré už postihlo obdobie sucha, sa nachádzajú v rizikovom prostredí v súvislosti s popolom preniknutým do vôd."

Počas hasenia požiarov Austrálčanov dojímali viaceré príbehy zachránených zvierat. Podarilo sa napríklad dostať do bezpečia koaly s popáleninami. Postarali sa o to aj požiarnici z USA, ktorí prišli na pomoc austrálskym kolegom. Tri koaly pomenovali po Američanoch, ktorí zomreli po páde helikoptéry s vodným vakom v oblasti, kde zúrili obrovské plamene.

Zoológovia naďalej upozorňujú obyvateľov, ako majú postupovať, keď nájdu zranenú koalu. Prízvukujú, že najlepšie bude, keď nález oznámia veterinárom alebo okamžite odnesú zvieratko do útulku. „Potrebujete vedieť, ako koaly kŕmiť, v opačnom prípade môžu uhynúť. Nepijú veľa vody, môže ich zaťažiť," poznamenala pre stanicu CNN odborníčka na výživu zvierat Karen Fordová.

Lesné požiare sužovali Austráliu na jej východnom pobreží. Okrem 33 obetí a zlikvidovanej prírody zničili aj viac ako 2 500 domov.

Požiare v Austrálii

  • Plamene sužovali krajinu od septembra 2019. Pripravili o život 33 ľudí.
  • Pomoc potrebuje až 113 živočíšnych druhov. Väčšina z nich stratila tretinu svojho prirodzeného prostredia.
  • Vláda vyčlenila v prepočte 31 miliónov eur na ošetrenie voľne žijúcich zvierat a doplnenie ich potravy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #lesné požiare