Pompeo: Správy o smrti NATO sú nesmierne prehnané, Západ vyhráva

Správy o smrti Severoatlantickej aliancie (NATO) sú nesmierne prehnané, vyhlásil dnes americký minister zahraničia Mike Pompeo na mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Západ podľa neho víťazí, a robí tak spoločne.

15.02.2020 12:01 , aktualizované: 21:26
Mike Pompeo Foto: ,
Americký minister zahraničia Mike Pompeo
debata (348)

Vo svojom prejave sa šéf americkej diplomacie tiež dôrazne vymedzil voči tvrdeniu nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, že sa Spojené štáty za administratívy Donalda Trumpa zriekajú myšlienky medzinárodného spoločenstva.

„Západ víťazí a robí to spoločne,“ opakoval počas svojho prejavu Pompeo niekoľkokrát. „Sloboda a demokracia víťazia,“ vyjadril tiež svoje presvedčenie politik, ktorého podľa jeho slov prekvapujú opakované vyhlásenia západných predstaviteľov spochybňujúce americkú medzinárodnú angažmán.

Naposledy tak pri začatí Mníchovskej konferencie urobil Steinmeier, podľa ktorého USA za Trumpa presadzujú názor, že každý má svoje záujmy stavať nad záujmy všetkých ostatných.

Pompeo dnes vymenoval viacero medzinárodných iniciatív, do ktorých sú USA zapojené, či už je to vojenská podpora členských krajín NATO na východe Európy, podpora Ukrajiny alebo presadzovanie spoločných sankcií proti severokórejskému režimu a ďalšie. „Je to Amerika, ktorá odmieta medzinárodné spoločenstvo?“ spýtal sa. „Nenechajte sa zmýliť,“ poznamenal tiež.

„Som rád, že môžem oznámiť, že správy o smrti NATO sú nesmierne prehnané,“ uviedol v narážke na slová amerického spisovateľa Marka Twaina, ktorý kedysi vyhlásil, že správy o jeho smrti nesmierne preháňal. Slobodný Západ má podľa šéfa americkej diplomacie ďaleko svetlejšiu budúcnosť ako jeho neliberálne alternatívy.

Pompeo vo svojom vystúpení tiež kritizoval Čínu, Rusko a Irán. Firmu Huawei označil za trójskeho koňa čínskych spravodajcov, ďalej kritizoval okupáciu Krymu, obsadenie časti Ukrajiny a tiež ruskú dezinformačnú kampaň.

Šéf obrany USA označil Čínu za rastúcu hrozbu pre svet

Americký minister obrany Mark Esper označil v sobotu Čínu za rastúcu hrozbu pre svetový poriadok. Podľa agentúry AP v prejave na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii dodal, že najľudnatejší štát na svete kradne západné know-how, zastrašuje menších susedov a snaží sa o „akúkoľvek výhodu a za každú cenu“.

Esper, ktorý je častým kritikom Pekingu, využil svoje vystúpene v Mníchove na dosiaľ najobsiahlejšiu kritiku komunistickej krajiny. Čína je podľa jeho slov na najvyššej priečke potenciálnych nepriateľov Pentagónu, po nej nasleduje Rusko.

Americký minister obrany Mark Esper počas... Foto: SITA/AP, Jens Meyer
Mark Esper Americký minister obrany Mark Esper počas prejavu v rámci druhého dňa 56. Mníchovskej bezpečnostnej konferencie v Mníchove 15. februára 2020.

„Čínska komunistická strana smeruje naďalej a ešte rýchlejšie nesprávnym smerom – viac vnútornej represie, dravších ekonomických praktík, a čo ma najviac znepokojuje, agresívnejšieho vojenského postoja,“ povedal.

Esper zdôraznil, že USA nechcú konflikty s Čínou. Doplnil, že vláda USA poskytla zdravotnícke potreby na pomoc Číne v boji proti prepuknutiu koronavírusu. Napriek tomu dodal, že Peking objasnil svoje dlhodobé zámery. Európa a zvyšok sveta sa preto podľa neho musia „prebudiť“ voči hrozbám, ktoré Čína predstavuje.

Macron: Rusko sa bude naďalej snažiť destabilizovať západné demokracie

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu v Mníchove varoval, že Rusko sa bude naďalej snažiť „destabilizovať“ západné demokracie zasahovaním do cudzích volieb, manipuláciou so sociálnymi sieťami a ďalšími aktivitami kybernetickej vojny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

„Myslím si, že Rusko sa bude naďalej snažiť (západné krajiny) destabilizovať, či už prostredníctvom súkromných aktérov, priamo cez svoje agentúry alebo prostredníctvom zástupcov,“ uviedol Macron na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, pričom Moskvu v tejto oblasti označil za „mimoriadne agresívnu“.

Podľa neho európska politika vzdorovania Rusku v posledných rokoch zlyhala a keďže nikto nechce Moskvu priamo konfrontovať, jedinou možnosťou je viesť užší dialóg na vyriešenie rozdielov.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas... Foto: TASR/AP, Jens Meyer
Emmanuel Macron Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas prejavu v rámci druhého dňa 56. Mníchovskej bezpečnostnej konferencie v Mníchove 15. februára 2020.

V tejto súvislosti Macron vyjadril presvedčenie, že existuje druhá možnosť, a to obnoviť strategický dialóg, pretože dnes podľa jeho slov „hovoríme stále menej, konflikty sa znásobujú a nedokážeme ich vyriešiť“.

Francúzsky prezident taktiež varoval, že Západ sa v posledných rokoch oslabuje, čím reagoval na slová amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea. Ten v Mníchove v sobotu vyhlásil, že správy o smrti transatlantickej aliancie sú „značne prehnané“ a Západ podľa neho víťazí.

Macron zároveň dodal, že Francúzsko môže čoskoro objasniť, akým spôsobom môže Európska únia začať prístupové rozhovory s Albánskom a Severným Macedónskom, hoci povedal, že má stále výhrady k ambíciám rozširovania bloku.

„Čakáme na správu (Európskej komisie) zverejnenú v marci…ak sú výsledky pozitívne a bola dosiahnutá dôvera, potom môžeme začať rokovania,“ povedal Macron na konferencii.

Lavrov obvinil NATO a Európu zo zvyšovania napätia

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v sobotu obvinil Severoatlantickú alianciu a všeobecne Európu zo zvyšovania napätia na starom svetadiele. Lavrov zároveň vyzval lídrov, aby „upustili od vidiny ruskej hrozby“.

Lavrov tvrdí, že vinníkom napätia medzi Európou a Ruskom je NATO. Ako príklad uviedol zvýšenie nasadzovania západnej vojenskej techniky a síl v pobaltských štátoch a Poľsku, ku ktorému dochádza v posledných rokoch.

„Krízu sebavedomia je akútne cítiť najmä v európskych záležitostiach. Eskalácia napätia, rozmiestňovanie vojenskej infraštruktúry NATO na Východe, vojenské cvičenie v bezprecedentnej miere neďaleko ruských hraníc, zvyšovanie obranných rozpočtov nadmieru – to všetko vyvoláva neistotu. Mali by ste upustiť od vidiny ruskej hrozby, kým nie je neskoro a pamätať na to, čo nás spája,“ povedal Lavrov.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov... Foto: SITA/AP, Sven Hoppe
Sergej Lavrov Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas prejavu na 56. Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, 15. februára 2020

Šéf ruskej diplomacie sa však vo svojom prejave na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii nezmienil o prebiehajúcej kríze na Ukrajine, kde si takmer šesťročný konflikt medzi ukrajinskými silami a Ruskom podporovanými separatistami vyžiadal už viac než 13 000 mŕtvych.

Vojna na východnej Ukrajine a ruská anexia Krymského polostrova viedla Západ k uvaleniu sankcií na Moskvu, vylúčeniu Ruska z Rady Európy a ďalším disciplinárnym opatreniam. Rada Európy vlani odhlasovala obnovenie členstva Ruska v tejto organizácii.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa stanice Slobodná Európa vyslovil naliehavú žiadosť o to, aby európske krajiny naďalej pomáhali Kyjevu pri riešení konfliktu s Ruskom. „Toto nie je vojna v našej krajine, ale vojna v Európe,“ povedal.

348 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #mníchovská bezpečnostná konferencia #Mike Pompeo