Tornáda v štáte Tennessee pripravili o život najmenej 19 ľudí

Dve tornáda vyčíňali v centrálnej časti amerického štátu Tennessee. Informovala agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

03.03.2020 14:33 , aktualizované: 18:38
debata

Oznámenie prišlo po tom, ako policajné a hasičské tímy niekoľko hodín vyťahovali z trosiek ľudí, ktorí prežili, a telá obetí.

Ako pripomína agentúra AFP, úrady v Tennessee predtým hlásili osem obetí súvisiacich s vyčíňaním tornád. Informácie o škodách by mali podľa predstaviteľa tamojšieho úradu pre zvládanie katastrof zverejniť v priebehu niekoľkých hodín s tým, že v oblasti naďalej prebiehajú pátracie a záchranné operácie.

V oblasti mesta Nashville bolo zničených približne 40 budov. Jedno z tornád spôsobilo naprieč centrom mesta rozsiahle škody, zničilo vitráž v historickej budove kostola a stovky ľudí vyhnalo z ich domovov.

Tornáda vyvracali stromy, strhávali strechy z domov, v niektorých častiach zostali z budov len múry, popretŕhalo sa elektrické vedenie a ulice boli pokryté konármi stromov. V dôsledku nepriaznivého počasia zatvorili v postihnutej oblasti niektoré školy, súdy i letisko a zrušili dopravné spoje.

Katastrofa ovplyvnila v Tennessee aj priebeh tzv. supervolebného utorka, keď sa primárky demokratov uskutočnia v celkovo 14 amerických štátoch. V Nashville museli niektoré poškodené volebné miestnosti nahradiť a v ďalších oblastiach sa otvárajú o hodinu neskôr, zatvárať sa však budú v rovnakom čase.

Podľa nashvillskej elektrárenskej spoločnosti postihli výpadky elektriny viac ako 44.000 zákazníkov. Spravodajská televízia Fox News informuje, že do Tennessee pricestuje v piatok aj americký prezident Donald Trump.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #tornáda