Koronavírus: V Česku 12 infikovaných, v Taliansku už 148 mŕtvych

Zo susedov Slovenska už nik neodolal epidémii koronavírusu. Taliani zavreli všetky školy. Británia má prvého mŕtveho. Zvýšenie počtu nakazených hlásia aj Belgicko, Holandsko, Francúzsko a Nemecko. Europarlament pre šírenie vírusu zrušil zasadnutie v Štrasburgu.

05.03.2020 00:00 , aktualizované: 23:04
debata (47)

VIDEO: O opatreniach proti koronavírusu hovorili aj predstavitelia štátov V4.

Video

Na koordinácii boja proti šíreniu koronavírusu sa v stredu na mimoriadnom summite dohodli premiéri visegrádskej štvorky. V Taliansku, ktoré je hlavným ohniskom nákazy v Európe, pripravila vláda krízový plán. Zahŕňa vyhlásenie chrípkových prázdnin v celej krajine, pričom spolu so školami a univerzitami majú svoje brány zatvoriť aj kiná i divadlá a zrušia sa aj iné verejné podujatia.

Najvyšší počet obetí ochorenia COVID-19 v Európe má práve Taliansko, kde naň zomrelo už 148 osôb. Šesť úmrtí majú vo Francúzsku. Prvé úmrtie vo štvrtok ohlásilo aj Švajčiarsko. Celosvetovo sa koronavírusom nakazilo už vyše 95-tisíc ľudí a podľahlo mu vyše 3 300 osôb vo viac ako 80 krajinách.

Medzi novými prípadmi nákazy v ČR nie je dieťa

České národné referenčné laboratórium vo štvrtok potvrdilo ďalšie štyri pozitívne výsledky vyšetrení na koronavírus. Vo dvoch prípadoch ide o kontakty osôb, u ktorých bol vírus potvrdený už predtým, dva prípady sú úplne nové. Celkovo je v ČR 12 potvrdených prípadov infekcie koronavírusom. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa české ministerstvo zdravotníctva.

Koronavírus sa najnovšie potvrdil u dvoch mužov, jedného Taliana a jedného Čecha. Pôvodne ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že medzi nakazenými je aj jedno dieťa z Prahy, ktoré sa s otcom koncom februára vrátilo z Talianska, neskôr však úrad túto informáciu stiahol.

Ďalšie dva prípady sú kontakty už nakazených osôb. „V jednom prípade ide o blízky rodinný kontakt prvého prípadu z Ústí nad Labem,“ uviedla hovorkyňa českého ministerstva zdravotníctva Gabriela Štěpanyová. V druhom prípade ide o muža, ktorý bol rodinným príslušníkom ženy z Prahy, u ktorej bol kontakt potvrdený. Všetci infikovaní sú hospitalizovaní v pražskej Nemocnici Na Bulovke.

Premiér Andrej Babiš oznámil, že Česko nebude pre koronavírus obmedzovať hromadné akcie, ako to robia viaceré európske krajiny. Od stredy však Česko prerušilo letecké spojenie nielen so severotalianskymi regiónmi, ale aj s Južnou Kóreou, kde počet infikovaných presiahol už 5 300, z toho vyše 500 pribudlo v stredu.

Tretí nakazený v Maďarsku pracuje v Miláne

Muž z východomaďarského Debrecína, ktorý pracuje v Miláne, je tretím infikovaným v Maďarsku. Uviedla to vo štvrtok informačná stránka vlády koronavirus.gov.hu, podľa ktorej Maďar pricestoval z Talianska domov 29. februára, pričom kontrolou na debrecínskom letisku ešte prešiel bez teploty. Neskôr však dostal horúčku a sanitkou ho vzali do nemocnice, kde ho dali do karantény a odobrali mu vzorky. Tie potvrdili nákazu koronavírusom.

Prvé dva prípady infekcie týmto vírusom v Maďarsku oznámil v stredu predseda vlády Viktor Orbán prostredníctvom Facebooku. Ide o dvoch občanov Iránu, ktorí študujú na maďarských univerzitách.

Taliansko oznámilo 41 nových úmrtí

Taliansko oznámilo vo štvrtok 41 nových prípadov úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom. Celkový počet mŕtvych v krajine sa zvýšil na 148. Informovala o tom agentúra AFP. Ide o najväčší počet úmrtí za jediný deň od vypuknutia nákazy v Taliansku. Počet nakazených vo štvrtok vzrástol o 769. Celkový počet nakazených v krajine je 3 858.

Talianska vláda v stredu pripravila nariadenie o uzavretí škôl a univerzít v celej krajine. Mimoriadne prázdniny, ktoré majú predbežne trvať do polovice marca, sa začínajú vo štvrtok. Už viac ako týždeň sú uzavreté školy a univerzity v najpostihnu­tejších regiónoch severného Talianska a niektoré mestá v epicentre epidémie sa dokonca ocitli v takzvanej červenej zóne – v úplnej izolácii.

Podľa agentúry ANSA Taliani budú musieť absolútne zmeniť svoj spôsob života prinajmenšom na obdobie 30 dní. Úrady ich už vyzvali, že si nemajú podávať ruky a objímať sa. Futbalové zápasy sa majú konať iba bez divákov. Vláda premiéra Giuseppe Conteho plánuje posilniť aj zdravotnícky systém, o 50 percent chce zvýšiť počet lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Británia má prvého mŕtveho

Spojené kráľovstvo oznámilo vo štvrtok prvé úmrtie v dôsledku koronavírusu. Správu priniesol spravodajský portál Sky News.

Podľa agentúry AFP pacient zomrel v nemocnici v meste Reading na juhovýchode Anglicka a trpel ďalšími zdravotnými ťažkosťami.

Na 115 stúpol vo štvrtok v Británii počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý sa na všetky svetadiely okrem Antarktídy rozšíril z Číny. Od stredy tak počet nových prípadov nákazy stúpol v Británii o 30. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Do počtu nakazených v rámci Británie sú započítané aj tri nové prípady, ktoré vo štvrtok potvrdilo Škótsko. Počet infikovaných osôb v Škótsku sa tak zvýšil na šesť.

Europarlament zrušil zasadnutie v Štrasburgu

Plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu (EP) sa pre narastajúce nebezpečenstvo nákazy koronavírusom neuskutoční na budúci týždeň vo francúzskom Štrasburgu. Schôdza, ktorá sa má začať v pondelok, sa bude konať v Bruseli. Tlačovej agentúre DPA to vo štvrtok potvrdilo niekoľko predsedov parlamentných frakcií.

Podľa aktualizovaných odporúčaní lekárskej služby parlamentu by cesta do Štrasburgu „znamenala výrazne vyššie zdravotné riziká pre poslancov a zamestnancov, ako aj pre tamojšie obyvateľstvo“, napísal europoslancom v liste predseda EP David Sassoli.

„Preto som sa rozhodol, že v rámci uplatnenia bezpečnostného opatrenia… sa na budúci týždeň schôdza bude mimoriadne konať v Bruseli,“ dodal.

V pondelok Sassoli uviedol, že pre obavy zo šírenia koronavírusu europarlament na tri týždne preruší prehliadky pre návštevníkov. Plenárne zasadnutie EP malo podľa jeho slov prebehnúť v Štrasburgu bežným spôsobom.

Belgicko hlási 27 nových prípadov nákazy

V Belgicku pribudlo za uplynulých 24 hodín 27 nových prípadov infikovania osôb koronavírusom SARS-CoV2. Celkový počet nakazených tak stúpol na 50, informovalo vo štvrtok ministerstvo zdravotníctva.

Ministerstvo spresnilo, že 16 nových prípadov zaznamenali vo Flámsku, dva v Bruseli a deväť vo Valónsku. Väčšina pozitívne testovaných sa vrátila z dovoleniek v Taliansku a má len mierne príznaky choroby (infekcie horných dýchacích ciest). Všetci pacienti sú izolovaní a liečení doma alebo v nemocnici.

„Očakávame, že počet infikovaných sa bude naďalej zvyšovať,“ uvádza sa v tlačovej správe ministerstva.

Televízna stanica RTBF informovala, že vedenie Atómia, jednej z hlavných atrakcií v Bruseli, pre riziko šírenia koronavírusu rozhodlo o obmedzení počtu návštevníkov vo výťahoch. Spoločnosť prevádzkujúca Atómium znížila počet návštevníkov v hlavnom výťahu, ktorý ich vyvezie do výšky 102 metrov, z 18 na desať. Minulý rok budovu, ktorá znázorňuje 165 miliárdkrát zväčšenú základnú bunku kryštalickej mriežky železa, navštívilo vyše 650.000 ľudí.

Dobrá správa z Rakúska. Prví dvaja nakazení sa vyliečili

Rakúsko potvrdilo vo štvrtok zatiaľ 12 nových prípadov nakazenia koronavírusom, čím sa doterajší počet nakazených v tejto krajine zvýšil na 41. Informovalo o tom internetové vydanie denníka Kurier.

Medzi novonakazenými sú podľa neho prevažne obyvatelia spolkovej krajiny Dolné Rakúsko, ale prvýkrát aj Korutánska a Vorarlberska. Nové prípady hlásili aj Salzbursko a Tirolsko.

V prípade Tirolska sa koronavírus potvrdil aj u 22-ročného študenta z Nórska, ktorý sa po návrate zo „severotalianskej rizikovej oblasti“ sťažoval na horúčku a bolesti hrdla. Ďalší prípad pribudol aj vo Viedni – ide o staršieho muža, ktorý sa prihlásil lekárom po návrate z Iránu, doplnil Kurier s odvolaním sa na mestský krízový štáb.

Denník Der Standard predtým uviedol, že prví dvaja pacienti, u ktorých v Rakúsku potvrdili nový koronavírus, sa už z ochorenia vyliečili a môžu opustiť univerzitnú kliniku v Innsbrucku. Muža a ženu vo veku 24 rokov hospitalizovali 24. februára. Do Innsbrucku pricestovali niekoľko dní predtým osobným autom z okolia talianskeho mesta Bergamo ležiaceho v najviac postihnutom regióne Lombardsko.

Počet nakazených v Holandsku sa viac než zdvojnásobil

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Holandsku za uplynulých 24 hodín viac než zdvojnásobil. Aktuálne je potvrdených 82 prípadov nákazy, oznámil vo štvrtok holandský minister zdravotníctva Bruno Bruins, píše agentúra DPA.

Tento „náhly nárast“ od stredy, keď bolo zaznamenaných 38 nakazených osôb, vznikol podľa ministra v dôsledku takzvaného „efektu oneskorenia“, keď mnoho infikovaných ľudí odkladalo návštevu lekára.

Bruins dodal, že momentálne nie je potrebné zaviesť núdzové opatrenia. Väčšina pacientov sa nachádza v domácej karanténe, izolovaná od svojich príbuzných.

Vírus je už aj na ostrove Korzika

Podľa televízie France 3 Corse ide zrejme o tri osoby, ktoré sa nedávno zúčastnili na náboženskom podujatí v meste Mulhouse na východe Francúzska, kde sa koronavírusom nakazilo niekoľko ľudí.

Od prvého dňa, keď vo Francúzsku potvrdili prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-Cov2, zomreli štyria ľudia vo veku od 60 do 92 rokov, z ktorých väčšina však predtým mala diagnostikované iné závažné ochorenia.

Podľa bilancie zo stredy večera, vo Francúzsku evidovali 285 potvrdených prípadov nakazenia koronavírusom, čo je v priebehu 24 hodín nárast o 73 prípadov.

Generálny riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon informoval, že 15 pacientov je aktuálne na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Po tom, ako boli potvrdené prípady nákazy na Korzike, je koronavírusom zasiahnutých už všetkých 13 regiónov metropolitného Francúzska, pričom v siedmich z nich evidujú najmenej po desať prípadov.

Najväčšie ohniská nákazy hlásia v regiónoch Oise, Haute-Savoie, Morbihan a Haut-Rhin. Prvého pozitívne testovaného na vírus SARS-Cov2 nahlásili v stredu aj zámorskom regióne Francúzska – Guyana.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron zvolal na štvrtok popoludní do Elyzejského paláca skupinu vedcov zo štátnych i súkromných vedeckých ústavov.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron Foto: Reuters, Ludovic Marin/Pool
Emmanuel Macron Francúzsky prezident Emmanuel Macron

Cieľom stretnutia je posúdiť aktuálnu epidemiologickú situáciu a iniciovať medzi vedcami spoluprácu v oblasti výskumu a vývoja nových vakcín.

Francúzska vláda súčasne stanovila maximálnu cenu za dezinfekčné gély používané ako náhrada obvyklého umývania rúk mydlom a vodou. Vo francúzskych médiách sa totiž obavili správy, že niektorí predajcovia ich predávajú aj za 300-násobok obvyklej ceny.

Poľsko a Maďarsko sa stali 34. a 35. európskou krajinou zasiahnutou súčasnou epidémiou. V Maďarsku v stredu testy potvrdili nákazu u dvoch iránskych študentov. Rakúsko má 29 nakazených a Ukrajina jedného. Epidemiologický rebríček v Európe suverénne vedie Taliansko s viac ako 3000 prípadmi a 107 úmrtiami. Do stredy talianske úrady uvádzali 2502 potvrdených prípadov a 79 mŕtvych.

Nakazení a mŕtvi pribúdajú aj vo svete. Pevninská Čína v stredu zaznamenala 139 prípadov nákazy a 31 úmrtí, celková bilancia je 80 409 prípadov infekcie a 3012 obetí. V južnej Kórei je 5766 nakazených a 35 obetí. Guvernér amerického štátu Kalifornia Gavin Newsom pre koronavírus vyhlásil stav núdze. Kalifornia doteraz eviduje 53 prípadov infekcie a jedného mŕtveho.

Kim Čong-un podporil boj Južnej Kórey s koronavírusom

Severokórejský vodca Kim Čong-un poslal juhokórejskému prezidentovi Mun Če-inovi osobný list, v ktorom podporil boj Juhokórejčanov s novým koronavírusom. Informovala o tom vo štvrtok kancelária prezidenta Južnej Kórey.

V liste, ktorý Munovi doručili v stredu, vyjadril Kim Čong-un nádej, že Južnej Kórei sa podarí zastaviť šírenie vírusu.

Mun Če-in reagoval taktiež listom, v ktorom sa severokórejskému vodcovi za podporu poďakoval, uviedla agentúra Jonhap.

Počet prípadov nákazy stúpol v Nemecku na 349

Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Nemecku naďalej stúpa a dnešnej ôsmej hodine rannej ich bolo potvrdených 349. Informoval o tom na svojej stránke Inštitút Roberta Kocha (RKI). Najviac prípadov je registrovaných v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, odkiaľ ich hlásili už 175.

Viac ako 50 potvrdených prípadov zaznamenali aj spolkové krajiny Bádensko-Württembersko (65) a Bavorsko (52). Po jednom prípade majú Brandenbursko, Durínsko, Sársko a Sasko. Epidémii zatiaľ odoláva Sasko-Anhaltsko.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn sa v stredu stretol s poprednými zdravotníckymi odborníkmi a aj s ministrami zdravotníctva jednotlivých spolkových krajín. Cieľom bolo skoordinovať spoločné úsilie na zabránenie šíreniu koronavírusu. Spahn následne uviedol, že bezpečnosť obyvateľov je na prvom mieste, a to aj pred ekonomickými záujmami.

Šírenie vírusu prechádza v pandémiu

Prvé dva prípady nákazy koronavírusom v stredu z Bruselu hlásili aj európske inštitúcie. Prvý nakazený Poliak pochádza zo západnej časti krajiny a pred prepuknutím ochorenia sa vrátil z Nemecka. Hospitalizovali ho v meste Zielona Góra. Poľský minister zdravotníctva Lukasz Szumowski upozornil, že nákaza sa s veľkou pravdepodobnosťou bude ďalej šíriť. "Čísla sa teraz môžu dynamicky meniť,“ pripustil podľa serveru Onet.

Pre podozrenie na koronavírus v Poľsku hospitalizovali už 68 ľudí, ďalších päť stoviek je v karanténe. Dve stovky žiakov a učiteľov skončili v karanténe v internáte neďaleko Štetína po tom, čo dve žiačky s horúčkou a kašľom po návrate z Talianska vyhľadali lekára.

Poľský parlament schválil vládny návrh zákona o opatreniach pre prípad nákazy. Ráta napríklad s tým, že po uzavretí škôl dostanú rodičia, ktorí nebudú môcť ísť do práce, špeciálny príspevok.

Moskva oznámila „režim vysokej pohotovosti“

Moskovské úrady oznámili vo štvrtok zavedenie „režimu vysokej pohotovosti“, ktorý predpokladá špeciálne opatrenia v boji proti šíreniu koronavírusu. Správu priniesla agentúra Reuters. Dokument zverejnený na internetovej stránke moskovského primátora uvádza, že všetci Rusi, ktorí sa vrátia z Číny, Južnej Kórey, Iránu, Francúzska, Nemecka, Talianska, Španielska a niektorých ďalších štátov a vykazujú príznaky, by sa mali na 14 dní „samoizolovať“.

Moskva takisto sprísni kontroly všetkých ľudí, ktorí prichádzajú zo štátov, kde je vírus potvrdený. Pohotovostné stredisko, ktoré sa vírusom zaoberá, bude pracovať bez prestávky. Rusko zatiaľ oznámilo šesť prípadov koronavírusu. Všetci sa nakazili mimo krajiny.

Ukrajinský prezident privítal evakuovaných z Číny po karanténe

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj osobne privítal ľudí evakuovaných z Číny, ktorí vo štvrtok opustili 14-dňovú karanténu. Informovala o tom agentúra AFP. Zelenskyj sa stretol so 72 evakuovanými po tom, ako vyšli z priestorov vojenského nemocničného strediska v dedine Novi Sanžary v Poltavskej oblasti.

Gesto prišlo po protestoch spred dvoch týždňov, keď obyvatelia nesúhlasili s umiestnením evakuovaných do karantény v ich nemocnici, a to pre strach zo šírenia koronavírusu.

Zelenskyj podal evakuovaným ruku, objal ich a poprial dobré zdravie. Skupina pozostávala zo 45 Ukrajincov a 27 občanov iných krajín. Zelenskyj takisto poďakoval niekdajšej ministerke zdravotníctva Zoriane Skaleckej, ktorá strávila dva týždne v karanténe spoločne s evakuovanými na znak podpory.

Skalecká do karantény vstupovala ešte ako ministerka zdravotníctva. V dôsledku zmien vo vláde prišla v stredu o svoju stoličku. Protesty v dedine Novi Sanžary vypukli 20. februára, keď niekoľko stoviek ľudí zablokovalo cestu k miestnej nemocnici na protest proti plánu vlády umiestniť do nej časť evakuovaných do karantény.

Spojené arabské emiráty vyzvali občanov, aby necestovali do zahraničia

Spojené arabské emiráty dnes vyzvali svojich občanov, aby necestovali do zahraničia kvôli globálnemu šíreniu koronavírusu. Informovala o tom agentúra AP, ktorá zároveň pripomenula, že v SAE sídlia významné aerolínie Etihad a Emirates. Teraz je na Blízkom východe chorobou COVID-19 nakazených viac ako 3150 ľudí. Väčšina prípadov má väzbu na Irán, kde chorobe z 2922 nakazených 92 ľudí podľahlo. Po Číne zaznamenali najviac úmrtí na nový koronavírus Irán a Taliansko.

Teraz je zároveň v SAE v karanténe 215 cudzincov evakuovaných z čínskej provincie Chu-pej, odkiaľ sa choroba začala pôvodne šíriť. Sú medzi nimi Egypťania, Sudánci a Jemenci. Občanom SAE, ktorí sa rozhodnú cestovať do zahraničia, zároveň podľa úradov hrozí, že budú po návrate musieť do izolácie.

SAE sú domovom leteckej spoločnosti Emirates, ktorú vlastní emirát Dubaj a ktorá má hlavné sídlo na dubajskom medzinárodnom letisku. Národným leteckým dopravcom je spoločnosť Etihad. Obe aerolínie vyzvali svojich zamestnancov, aby si vzali voľno v súvislosti so zníženým dopytom v dôsledku koronavírusu.

Koronavírus na Blízkom východe narušil modlitby. Saudská Arábia v stredu zakázala svojim občanom a rezidentom vykonávať moslimskou púť do Mekky a zároveň vo veľkých mestách zrušila piatkové modlitby. Rušené sú tiež veľké športové akcie či koncerty.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Europarlament #koronavírus