V mestách Betlehem a Jericho vyhlásili stav núdze. Čo to znamená?

Prvé štyri prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV2 nahlásili vo štvrtok aj na území Západného brehu spravovaného palestínskymi samosprávnymi úradmi.

05.03.2020 12:22
debata

Podľa spravodajského portálu i24news palestínska samospráva v súvislosti okamžite vyhlásila stav núdze v mestách Betlehem a Jericho, ako aj v severnej časti Predjordánska. V meste Betlehem tiež nariadila na 14 dní zavrieť školy a univerzity, ako aj chrámy a mešity.

Ako informovala agentúra Reuters, zatvorená bude preto aj Bazilika narodenia Pána. Jej správca uviedol, že rešpektuje rozhodnutie úradov, „pretože bezpečnosť je prioritou.“ Dodal, že ak chrám nebude „zavretý hneď dnes, stane sa tak najneskôr zajtra“ (v piatok).

Palestínske médiá informovali, že štyri osoby pozitívne testované na koronavírus boli predtým ubytované v hoteli v blízkosti Betlehema, ktorého personál je teraz v domácej karanténe.

Portál Ynetnews pripomenul prípad z februára, keď palestínske územia v Predjordánsku v rámci pobytu v Svätej zemi navštívila skupina juhokórejských pútnikov. U niektorých z nich neskôr diagnostikovali nákazu koronavírusom.

V dôsledku toho palestínsky premiér Muhammad Ištaja vydal nariadenie zatvoriť pre verejnosť všetky reštaurácie a zariadenia, kde sa juhokórejskí turisti zdržiavali. Išlo o objekty v mestách Nábulus, Jericho, Betlehem a Hebron. Vedenie palestínskej samosprávy pritom tamojších podnikateľov varovalo, že za neuposlúchnutie tohto nariadenia hrozí trest.

debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #nákaza #koronavírus