Taliani uzavreli sever krajiny. Milióny ľudí sa ocitli v karanténe

Sever Talianska s mestami Miláno či Benátky je v karanténe. Príslušný dekrét podpísal taliansky premiér Giuseppe Conte. Taliansko je najhoršie postihnutou európskou krajinou koronavírusom.

08.03.2020 05:00 , aktualizované: 13:46
debata (76)

Vládna vyhláška prísne obmedzuje premiestňovania osôb do a z rozľahlej oblasti na severe Talianska. Postihne to hospdársku metropolu krajiny Miláno, ale aj turisticky atraktívne Benátky a mestá Modena, Parma, Piacenza alebo Rimini. Agentúry označujú opatrenia za bezprecedentné a drastické.

Vyhláška nariaďuje faktickú izoláciu Lombardska, v ktorom žije viac ako 10 miliónov ľudí a kde bolo zistených najviac prípadov nákazy, a tiež 14 provincií v regiónoch Emilia-Romagna, Piemont a Veneto (Benátsko), uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na miestne médiá. Okrem toho sa v celej krajine rušia športové akcie a prerušuje činnosť zábavných a kultúrnych zariadení, vrátane divadiel, múzeí a knižníc či lyžiarskych stredísk a plavární. Bary a reštaurácie musia zabezpečiť minimálne metrovú vzdialenosť medzi návštevníkmi. Otváracie hodiny majú byť obmedzené od šiestej ráno do šiestej večer.

Do týchto provincií by bolo možné vstúpiť alebo ich opustiť len s osobitným povolením. Zamestnanci v zdravotníctve si nemôžu vziať dovolenku

Predstavitelia Lombardska sa v tejto situácii podľa APA obávajú kolapsu zdravotníckeho systému v regióne. Regionálny zdravotnícky splnomocnenec Giulio Allera apeloval na obyvateľov, aby čo najviac obmedzili sociálne kontakty.

Podľa Reuters ale v nedeľu ráno nebolo jasné, ako dôsledne budú úrady na dodržiavaní nariadenia trvať. Ráno totiž na oboch milánskych letiskách zjavne pokračovala normálna prevádzka a lístky na vlak boli naďalej v predaji.

Národný stav núdze

Conte na tlačovej konferencii potvrdil správy o novom výnose vlády. Objasnil, že nepôjde o „absolútny zákaz pohybu v príslušných oblastiach“, ale „obmedzenú mobilitu“, keď ľudia budú musieť odôvodniť svoj pohyb do týchto oblastí a z nich.

Podľa agentúry AP karanténa platná do 3. apríla dopadne na približne 16 miliónov ľudí. „Nebude žiadne premiestňovanie do alebo z týchto oblastí alebo vo vnútri nich, s výnimkou preukázaných dôvodov súvisiacich s prácou, naliehavých prípadov alebo zdravotných dôvodov,“ povedal Conte na tlačovej konferencii uprostred noci po hodinách špekulácií o tom, čo vláda chystá.

Zhruba 60 miliónom Talianov nové oznámenia vlády pravdepodobne ešte viac zmení bežný život po tom, keď sa mnohých z nich dotkli už skoršie opatrenia ako celoplošné uzavretie škôl, poznamenala agentúra DPA.

Conte zdôraznil, že Taliansko čelí národnému stavu núdze a že vláda od počiatku prijímala čo najrozsiahlejšie opatrenia. „Máme dva ciele: zastaviť rozšírenie nákazy a zabrániť preťaženiu nemocničných zariadení,“ citovala DPA talianskeho premiéra.

Conte označil opatrenia za odvážne, ale zároveň poprel, že by vláda ochromila celé severné Taliansko. Z pracovných alebo zdravotných dôvodov bude naďalej možné cestovať. Polícia ale podľa neho bude zastavovať ľudí a pýtať sa ich na dôvod cesty. Mladých ľudí Conte vyzval, aby zostali doma, a chránili tak zdravie svojich starších príbuzných. „Spolu to zvládneme,“ vyhlásil premiér. Obyvateľstvo však podľa neho musí na zamedzení šírenia vírusu aktívne spolupracovať.

Babiš je za zákaz cestovania Talianov

Český premiér Andrej Babiš v Českej televízii povedal, že Taliansko by malo zakázať svojim občanom cestovať do ďalších krajín Európy. Čechov v Taliansku, vrátane tých, čo tam pracujú, vyzval k návratu domov. České ministerstvo zahraničných vecí odporúča necestovať do Talianska. Česi, ktorí sa z Talianska vrátia po 7. marci, by sa podľa mimoriadneho nariadenia ministerstva zdravotníctva mali hlásiť telefonicky u obvodného lekára, ktorý by im mal nariadiť 14-dennú karanténu doma. Výnimku majú niektoré profesie.

V Taliansku sa podľa dostupných údajov nakazilo takmer 6000 ľudí, pričom v sobotu bolo oznámených rekordných viac ako 1200 nových prípadov. Chorobe COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, podľa úradov podľahlo viac ako 230 ľudí. Počet ľudí na jednotkách intenzívnej starostlivosti v sobotu vzrástol o 23 percent na 567. Z 5883 pôvodne nakazených Talianov sa 589 úplne vyliečilo.

Wizz Air dočasne ruší lety

Nízkonákladová letecká spoločnosť Wizz Air pre aktuálny vývoj šírenia nákazy novým koronavírusom s okamžitou platnosťou dočasne ruší letecké spoje do talianskych miest Miláno, Treviso a Bergamo, informoval v nedeľu spravodajský server Infostart. Wizz Air s platnosťou do 3. apríla pozastavil aj spoje z Budapešti a Debrecína do Milána-Malpensy.

Počet nakazených v Maďarsku stúpol na sedem

Počet ľudí infikovaných novým koronavírusom SARS-CoV-2 v Maďarsku stúpol na sedem, vyplýva z údajov informačnej stránky maďarskej vlády koronavirus.gov.hu, ktorú aktualizovali v nedeľu. Dvoch nových nakazených odhalili príslušné orgány v rámci preverovania kontaktov už nakazených pacientov. Z doposiaľ evidovaných nakazených v Maďarsku sú štyria občania Iránu, jeden Brit a dvaja Maďari, uviedla agentúra MTI.

Šiestym infikovaným je 22-ročný Iránec. Ide o študenta Semmelweisovej univerzity, ktorý sa spolu s ďalším iránskym študentom – ktorému potvrdili nákazu v Maďarsku ako prvému – zúčastnil 28. februára na jedných narodeninových oslavách.

Siedmym pacientom je 59-ročná maďarská manželka Brita, ktorý sa nakazil v Miláne a je v súčasnosti hospitalizovaný v debrecínskej nemocnici.

Koronavírus je aj vo Washingtone

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že sa vôbec neobáva, že by sa po tom, čo bol v sobotu zaznamenaný prvý prípad koronavírusu v rámci Washingtonu, dostala táto nákaza aj do Bieleho domu či do jeho blízkosti.

Predstavitelia štátu Maryland na východnom pobreží USA totiž v sobotu upozornili, že jedna osoba, ktorá sa ako delegát zúčastnila na konferencii konzervatívnych aktivistov (CPAC) – aktuálne prebiehajúcej na washingtonskom predmestí Oxon Hill – bola na vírus testovaná pozitívne.

Na konferencii vystupovali s prejavmi aj Trump, aj viceprezident Mike Pence. Ako však uviedol Biely dom, všetko nasvedčuje tomu, že ani jeden z nich sa do blízkej prítomnosti nakazeného účastníka konferencie nedostal.

O prvom prípade nového druhu koronavírusu zaznamenanom v katastri hlavného mesta Spojených štátov informovala v sobotu starostka Washingtonu D.C. Muriel Bowserová.

V piatok zase dvoch svojich pozitívne testovaných účastníkov hlásila konferencia Americko-izraelského výboru pre verejné záležitosti (AIPAC), ktorá sa v americkom hlavnom meste konala v priebehu tohto týždňa.

Pád hotela v Číne: Mŕtvi aj nezvestní

Najmenej desať ľudí zahynulo a ďalších 23 zostáva nezvestných po tom, čo sa v sobotu večer vo východočínskej provincii Fu-ťien náhle zrútil hotel využívaný na karanténu a lekárske pozorovanie osôb, ktoré prišli do styku s ľuďmi infikovanými novým druhom koronavírusu. O najnovšej bilancii informovala v nedeľu agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie pekinského ministerstva pre zvládanie krízových situácií.

V troskách hotela v prímorskom meste Čchüan-čou zostalo pôvodne uviaznutých 71 ľudí. Z nich sa doteraz podarilo zachrániť 38 osôb. Väčšina z vyslobodených bola hospitalizovaná, niektorí z nich mali aj zranenia vážneho charakteru, spresnilo ministerstvo.

Príčina pádu sedempodlažnej budovy je predmetom vyšetrovania – majiteľa hotela zadržala polícia, píše čínska tlačová agentúra Sinchua. Na záchranných prácach sa zúčastnilo vyše 1000 požiarnikov a sedem záchranárskych psov.

Budova bola postavená v roku 2013 a v júni 2018 otvorená ako hotel so 66 izbami s názvom Xinjia Express. Iba nedávno ju premenili na karanténne centrum pre osoby podozrivé z nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, približuje oficiálny čínsky denník Žen-min ž'-pao.

V hoteli bolo aktuálne na lekárske pozorovanie umiestnených dovedna 58 ľudí z epidémiou postihnutých oblastí. Čínske mestá v súčasnosti vo veľkej miere izolujú osoby pochádzajúce z provincie Chu-pej, kde je koronavírus najviac rozšírený, a dávajú ich do 14-dňovej karantény.

V čase zrútenia budovy sa v nej okrem pacientov a zamestnancov hotela nachádzali aj pracovníci z autoopravovne sídliacej v objekte, spresňuje AP.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #koronavírus