Mexiko vydalo zatykač na exšéfa vyšetrovateľov generálneho prokurátora

Mexický súd vydal zatykač na bývalého šéfa vyšetrovateľov kancelárie generálneho prokurátora za pochybenie v prípade zmiznutia 43 študentov v roku 2014. Tomas Zerón a ďalších päť osôb čelia obvineniam z mučenia, núteného zmiznutia a súdneho pochybenia. Troch z nich už zatkli, zvyšní sú na úteku.

19.03.2020 08:52
debata (2)

Zerón riadil vyšetrovacie oddelenie generálnej prokuratúry a tiež prácu forenzných špecialistov v tomto prípade. Študentov nikdy nenašli. Objavili len kúsok spálenej kosti, ktorá patrila jednému z nich. Mnohých zatknutých podozrivých v tomto prípade neskôr prepustili a niektorí z nich tvrdili, že ich polícia alebo armáda mučila.

O zatykači na Zeróna informovali aj Interpol, ktorý by ho pomohol nájsť v prípade, že sa nachádza mimo Mexika. Objavila sa správa, že v roku 2019 odišiel do Kanady.

Vyšetrovanie prípadu kritizovali rodičia nezvestných študentov, ktorí zmizli v roku 2014 po tom, ako ich v meste Iguala zatkla miestna polícia. Všetkých si potom údajne prevzal drogový gang, ktorý ich zavraždil.

2 debata chyba