V Indii popravili štyroch mužov za hromadné znásilnenie a zavraždenie ženy

V Indii popravili v piatok obesením štyroch páchateľov hromadného znásilnenia a vraždy mladej študentky, ktorú napadli v roku 2012 v autobuse v indickej metropole Naí Dillí. Informovala o tom agentúra Reuters.

20.03.2020 08:12
India / znásilnenie / Obesenie / Foto: ,
Vľavo Asha Devi, matka znásilnenej a zavraždenej mladej študentky, po vykonaní rozsudku nad štyrmi mužmi v indickej metropole Naí Dillí 20. marca 2020
debata (6)

Štvoricu mužov obesili v piatok ráno o 5.30 h miestneho času vo väznici Tihar v hlavnom meste Indie Naí Dillí, ako pre agentúru AFP potvrdil jej riaditeľ. Ide o prvý trest smrti vykonaný v Indii od roku 2015.

Indický prezident Rám Náth Kóvind odsúdeným odmietol udeliť milosť po tom, čo ich žiadosti o prehodnotenie verdiktu nevyhovel ani tamojší najvyšší súd.

Obeťou gangu šiestich násilníkov sa stala 23-ročná študentka fyzioterapie, ktorú napadli 26. decembra 2012, keď cestovala domov autobusom spolu s priateľom. Jej telo muži následne nechali na okraji cesty. Študentka zraneniam podľahla po dvoch týždňoch v nemocnici v Singapure, kam bola prevezená v snahe zachrániť jej život.

Piaty muž, ktorý na študentku zaútočil, spáchal samovraždu vo väzenskej cele a šiesty z nich, ktorý mal v čase spáchania skutku 17 rokov, si odsedel tri roky v zadržiavacom centre pre mladistvých.

Tragický násilný čin vyvolal v Indii množstvo celoštátnych protestov a demonštrácií, ako aj medzinárodné odsúdenie násilia páchaného na ženách. India v nadväznosti na tento čin schválila nové zákony proti sexuálnemu násiliu vrátane trestu smrti za znásilnenie v určitých prípadoch.

Zdvojnásobili sa napríklad tresty odňatia slobody za znásilnenie na 20 rokov a kriminalizoval sa voyeurizmus, čiže prenasledovanie a obchodovanie so ženami. Indickí zákonodarcovia tiež schválili zníženie veku, v ktorom je v prípade spáchania závažných trestných činov možné súdiť maloletú osobu ako dospelého, a to z 18 na 16 rokov.

V roku 2018 bolo v Indii nahlásených 34 000 znásilnení, ako vyplýva z oficiálnych údajov. Predpokladá sa však, že tie sú značne poddimenzované.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #India #znásilnenie #obesenie