Nie je to čínsky hoax. Poľská rozviedka varovala pred vírusom

Poľská rozviedka už v januári ako jedna z prvých v Severoatlantickej aliancii varovala, že ohrozenie koronavírusom z Číny nie je propaganda, ale vážna vec a že je potrebné pripraviť sa na krízu. Ale vláda túto výstrahu ignorovala, napísal opozičný denník Gazeta Wyborcza na svojej webovej stránke.

24.03.2020 07:33
debata (73)

Pre poľskú rozviedku je Čína podľa denníka jedným z najdôležitejších smerov, na ktoré sa zameriava. Podobne ako iné služby skúmala, nakoľko informácie o koronavíruse môžu byť prehnané a slúžiť na informačnú vojnu a šírenie paniky. Ale nakoniec ako jedna z prvých v NATO zistila, že koronavírus predstavuje skutočnú hrozbu a že sa epidémia neobmedzí len na Čínu, tvrdí denník.

Informácie poľskej rozviedky sa objavili v dvoch dôverných bulletinoch NATO, ku ktorým majú prístup spojenecké služby. Najvážnejšie k varovaniu podľa zdrojov denníka pristúpilo Estónsko, ktoré si urobilo zásoby ochranných pomôcok, ako sú rúška, kombinézy, dezinfekčné roztoky či mobilné laboratóriá.

Časť krajín, vrátane Poľska, sa ale podľa denníka úporne držala tézy amerického prezidenta Donalda Trumpa, že miera ohrozenia sa preháňa a slúži propagande. A tak Poľsko ešte v polovici februára poslalo do Číny zásielku niekoľkých tisíc ochranných rúšok, ktoré teraz chýbajú.

Dvaja poslanci z opozície a z vládnej strany, ktorí sú členmi výboru pre tajné služby, denníku povedali, že výbor nebol o žiadnom varovaní pred blížiacou sa epidémiou informovaný. Z úradu vlády denník na svoje otázky doteraz nedostal odpoveď.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #koronavírus