Španieli idú v stopách Talianska

Španieli sa obávajú, že ich krajina preberie štafetu hlavného európskeho ohniska koronavírusovej pandémie. Kým v Taliansku sa nárast nových potvrdených prípadov i úmrtí mierne spomalil, posledné údaje naznačujú, že nákaza na Pyrenejskom ostrove sa šíri rýchlejšie než v zatiaľ najviac postihnutej krajine Európy.

24.03.2020 12:15
Španielsko, koronavírus Foto:
Kongresové centrum v Madride sa premenilo na poľnú nemocnicu. Vojaci v nej umiestnili 5 500 lôžok. Jednotky intenzívnej starostlivosti v mnohých španielskych nemocniciach už nemajú kapacitu prijať žiadnych pacientov.
debata (11)

Chorobe COVID-19 za posledných 24 hodín v Španielsku podľahlo 514 pacientov, celkovo na ňu už zomrelo 2 696 ľudí, oznámilo v utorok španielske ministerstvo zdravotnícva. V pondelok to bolo 2182 ľudí. Počet nakazených za jediný deň vzrástol o ďalších vyše 6 584 a presiahol 39-tisíc. Zhruba 2600 pacientov s ochorením COVID-19 leží na jednotke intenzívnej starostlivosti; takmer 3800 ľudí sa uzdravilo. Hrozivá je dynamika, s akou si koronavírus vyberá obete. Počet mŕtvych sa v Španielsku za posledné tri dni viac než zdvojnásobil.

„Stále nemáme istotu, že sme dosiahli vrchol epidémie,“ pripustil v pondelok podľa denníka El País Fernando Simón, riaditeľ Koordinačného centra pre zdravotné výstrahy a núdzové situácie ministerstva zdravotníctva.

Najhoršie postihnutým regiónom zostáva Madrid a jeho okolie. Počet nakazených v španielskej metropole už v pondelok prekonal desaťtisícovú hranicu. Približne každý desiaty je vo veľmi vážnom stave. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa tiesni tisícka pacientov.

Čiastočnú úľavu preplneným madridským nemocniciam má priniesť začatá premena obrieho kongresového centra na najväčší lazaret Európy. Armáda do provizórnej poľnej nemocnica cez víkend umiestnila takmer štvrtinu z plánovaných 5 500 lôžok. Jednotka intenzívnej starostlivosti v kongresovom centre bude tento týždeň schopná prijať päťsto pacientov.

Prvých asi tristo nakazených s ľahším priebehom ochorenia sa v konferenčnom paláci zotavovalo už v pondelok. Ďalšie ľahšie prípady umiestnili v deviatich madridských hoteloch, narýchlo premenených na improvizované nemocnice. Premiér Pedro Sánchez sa chystá požiadať parlament, aby predĺžil stav núdze o ďalších 15 dní, až do 11. apríla.

„Ešte sme nepocítili dosah najsilnejšej, najničivejšej vlny, ktorá preverí našu materiálnu a morálnu odolnosť, ako aj charakter celej našej spoločnosti,“ vyhlásil predseda vlády, ktorý sa odhodlal zaviesť núdzový stav až od 15. marca, keď už v krajine bolo približne 7 000 potvrdených prípadov nákazy a takmer tri stovky mŕtvych.

Nákaza si medzi Španielmi nevyberá. S koronavírusom bojuje manželka premiéra, dvaja ministri, líder tretej najsilnejšej strany, viacerí poslanci, senátori, šéfovia regiónov i bývalí politici. Vláda pracuje v režime karantény, jej členovia medzi sebou komunikujú elektronicky. Sánchez i kolačný vicepremiér Pablo Iglesias sa museli izolovať potom, čo ochoreli ich partnerky. K maródiacim členom vlády pribudla vicepremiérka Carmen Calvová, ktorú v nedeľu hospitalizovali s podozrením na ochorenie COVID-19.

S ťažkým priebehom choroby v madridskej nemocnici zápasí bývalý generálny tajomník NATO Javier Solana. "Je to veľmi tvrdohlavý vírus,“ odkázal prostredníctvom El Paísu z madridskej nemocnice. "Dúfam, že to prekonám,“ dodal 77-ročný politik. Ochorel aj 79-ročný legendárny španielsky operný spevák Plácido Domingo, ktorý v nedeľu potvrdil, že bol pozitívne testovaný na koronavírus. Deň predtým chorobe COVID-19 podľahla futbalová legenda – bývalý úspešný šéf klubu Real Madrid Lorenzo Sanz skonal vo veku 76 rokov.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #koronavírus