Džihádisti v Nigérii usmrtili najmenej 70 vojakov

Najmenej 70 nigérijských vojakov zahynulo pri útoku džihádistov na ich konvoj v nepokojnom regióne Borno na severovýchode krajiny. Informovali o tom vojenské a bezpečnostné zdroje, ktoré v utorok citovala agentúra AFP.

24.03.2020 18:53
Nigéria / Vojak / Vojaci / Islamisti /... Foto: ,
debata

K útoku došlo v blízkosti dediny Gorgi v pondelok. Podľa dvoch zdrojov z prostredia armády islamskí vzbúrenci pálili na armádne vozidlá granátometmi a ťažkými zbraňami.

„Teroristi s granátometmi zasiahli vozidlá plné vojakov a zabili celú posádku,“ uviedol jeden zo zdrojov. Armáde sa dosiaľ podarilo identifikovať 70 tiel. Obetí je však podľa zdrojov pravdepodobne viac.

Hovorca nigérijskej armády sa bezprostredne po útoku k situácii nevyjadril. Podľa informácií agentúry AFP mal konvoj začať ofenzívu proti táboru džihádistov napojených na teroristickú organizáciu Islamský štát v provincii Západná Afrika (ISWAP), ktorá sa v roku 2016 odčlenila od skupiny Boko Haram.

Boko Haram od roku 2009 bojuje na prevažne moslimskom severovýchode Nigérie za vytvorenie islamistického štátu. Konflikt si vyžiadal približne 36 000 mŕtvych a množstvo vnútorne vysídlených. Násilie sa rozšírilo aj do susedného Nigeru, Čadu a Kamerunu, čo si vyžiadalo vytvorenie regionálnej vojenskej koalície určenej na boj s povstalcami.

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #vojaci #Nigéria #džihádisti