Pápež vyzval svet na solidaritu v boji s pandémiou

Pápež František vyzval svet na solidaritu v boji s "epochálnou výzvou", ktorú predstavuje pandémia koronavírusu. Špeciálne tiež oslovil politických lídrov, ktorých požiadal, aby dali nádej a príležitosti prepusteným pracovníkom.

12.04.2020 14:17 , aktualizované: 14:41
Vatikán Pápež Nedeľa Požehnanie Mestu a Svetu Foto: ,
Pápež František celebruje omšu v prázdnej Bazilike sv. Petra na Veľkonočnú nedeľu 12. apríla 2020.
debata (16)

Vyjadril sa tak v nedeľu v tradičnej veľkonočnej kázni, pričom tiež vyzval na odpustenie sankcií, dlhov a pokoj zbraní na upokojenie konfliktov a finančnej krízy po celom svete.

Na Veľkonočnú nedeľu pápež celebroval omšu Zmŕtvychvstania Pána výnimočne v Bazilike sv. Petra, po ktorej priamo z baziliky udelil požehnanie Urbi et Orbi (Mestu a svetu), ktoré si mohli ľudia vypočuť prostredníctvom internetu alebo v televízie. Informovala o tom agentúra AFP.

Samostatné modlitby venoval mŕtvym, chorým, seniorom, utečencom a chudobným ľuďom a zároveň adresoval slová poďakovania a povzbudenia sestričkám a lekárom, ktorí „pracujú až do vyčerpania a často na úkor vlastného zdravia“.

Pápež tiež vyzval Európsku úniu, aby sa postavila „epochálnej výzve“, ktorú predstavuje COVID-19 a odolala tendenciám k sebeckosti a rozdeľovaniu sa. Pripomenul pritom, že Európa znova povstala po druhej svetovej vojne práve vďaka „duchu solidarity, ktorý jej umožnil prekonať spory z minulosti“.

„Toto nie je čas na sebeckosť, pretože výzva, ktorej čelíme, je spoločná a nerozlišuje medzi ľuďmi,“ skonštatoval. Takisto vyhlásil, že v myšlienkach je s ľuďmi, ktorých postihla nákaza koronavírusu – spomenul chorých, smrteľné obete, ako aj príbuzných, ktorí smútia nad stratou svojich blízkych a s ktorými sa v niektorých prípadoch nemohli ani rozlúčiť.

Pápež František (83) tradične celebruje slávnostnú omšu na Veľkonočnú nedeľu, najdôležitejší sviatok v kresťanskom kalendári, ktorý je pripomenutím Zmŕtvychvstania Ježiša Krista, na vatikánskom Námestí sv. Petra.

Všetky veľkonočné obrady a slávenia vo Vatikáne sa v dôsledku pandémie koronavírusu konajú bez účasti veriacich.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #kresťania #pápež František #Veľká noc #Urbi et Orbi #koronavírus