Rusko vyskúšalo v bojových podmienkach v Sýrii tank T-14 Armata

Rusko vyskúšalo v Sýrii v bojových podmienkach svoj nový, údajne revolučný tank T-14 Armata. Podľa agentúry TASS to dnes bez bližších podrobností povedal minister priemyslu Denis Manturov v rozhovore, ktorý poskytol televíznej stanici Rossija-1.

19.04.2020 17:39
debata (156)

„Áno, je to úplná pravda, boli vyskúšané (tanky T-14) v Sýrii,“ odpovedal minister na otázku televíznej moderátorky. „V bojových podmienkach, v Sýrii, ako chápete, práve o testovaní takého druhu išlo. Preto sme vzali do úvahy všetky nuansy,“ dodal.

O tom, ako toto testovanie dopadlo, sa Manturov nezmienil. Avšak tvrdil, že sériové dodávky tejto novej ťažkej výzbroje armádnym jednotkám by mali začať v budúcom roku, hoci sa ešte pracuje na úprave, aby tank nebol príliš drahý.

Každopádne o „té štrnástky“ je podľa ministra záujem aj v zahraničí a už prišli predbežné objednávky. Rokovať sa o nich bude takisto už budúci rok, poznamenal Manturov.

K prednostiam tanku T-14 má patriť digitálne zariadenia, bezosádková veža a tiež účinná obrana. Tú tvorí špeciálne zloženie a konštrukcia panciera a aktívna ochrana schopná odkloniť alebo zničiť rôzne strely, vrátane riadených. K výzbroji patrí delo kalibru 125 milimetrov, guľomet kalibru 7,62 milimetra a protilietadlový guľomet kalibru 12,7 milimetra.

„Armata“ je ťažká pásová platforma, na ktorej môžu byť postavené tanky, bojové vozidlá pechoty, obrnené transportéry, samohybné delá i ďalšie obrnené vozidlá.

Tank sa prvýkrát predstavil v roku 2015 na vojenskej prehliadke na moskovskom Červenom námestí. Vo výzbroji ruskej armády mal byť už v roku 2018, ale pokračujúci vývoj a úpravy výrobu zdržali. K nevýhodám patrí najmä vysoká cena, ktorá sa podľa expertov pohybuje okolo 250 miliónov rubľov (vyše 3 milióny eur).

156 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #tank #T-14 Armata