Trump nariadil zničenie iránskych lodí, ktoré by obmedzovali plavidlá USA

Prezident Spojených štátov Donald Trump nariadil americkému námorníctvu, aby začalo paľbu a zničilo všetky iránske lode, ktoré by narúšali plavbu amerických lodí. Trump to dnes uviedol na sociálnej sieti Twitter.

22.04.2020 15:31
debata (105)

Jeho výrok prišiel týždeň po tom, čo sa 11 lodí iránskych revolučných gárd priblížilo k plavidlám amerického námorníctva v medzinárodných vodách na severe Perzského zálivu. „Prikázal som námorníctvu Spojených štátov, aby začalo paľbu a zničilo akúkoľvek iránsku loď, ak budú obťažovať naše plavidlá na mori,“ uviedol Trump.

Manévre lodí iránskych revolučných gárd z minulého týždňa vtedy označilo americké námorníctvo za „nebezpečné a provokatívne“. Plavidlá údajne niekoľkokrát skrížili dráhu americkej lode a v jednej chvíli sa niektoré z nich pohybovali vo vzdialenosti menšej ako desať metrov. Celý incident trval asi hodinu.

Iránske revolučné gardy dnes ráno tiež oznámili, že sa im prvýkrát s úspechom podarilo vypustiť vojenský satelit a umiestniť ho na obežnú dráhu. USA a niektoré ďalšie štáty pritom považujú iránske pokusy so satelitmi za testy medzikontinen­tálnych balistických striel. Teherán však popiera, že by bola aktivita krycím manévrom pre vývoj vojenských rakiet.

Vzťahy medzi Iránom a USA sú dlhodobo napäté, vyostrili sa však v roku 2018, kedy Washington odstúpil od medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015 a zaviedol voči Teheránu tvrdé sankcie.

Vlani v lete sa odohralo niekoľko incidentov v Perzskom zálive, kde USA tento rok posilnili svoju vojenskú prítomnosť. V júni 2019 sa tam stali nórsky a japonský tanker terčom útoku, z ktorého Washington viní Teherán, ten to však odmieta. Irán následne zostrelil americké bezpilotné lietadlo, ktoré bolo údajne nad jeho územím. USA tvrdia, že bol v medzinárodnom vzdušnom priestore. Následne sa Irán v Hormuzskom prielive zmocnil britského tankera s 23-člennou posádkou.

Vzťahy oboch krajín sa ocitli na pokraji otvoreného konfliktu na začiatku tohto roka po tom, čo USA v Iraku zabili iránskeho generála Gásema Solejmáního, ktorý bol jedným z najvyšších a najvplyvnejších osôb iránskeho režimu. Irán o pár dní neskôr vypálil množstvo rakiet na základne v Iraku, kde pôsobia americké jednotky. USA až s odstupom priznali, že desiatky amerických vojakov utrpeli zranenia.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #lode #námorníctvo #Donald Trump